NIJE SAMO ŠAMPION TURIZMA

S četiri restorana u Michelinovom vodiču, od toga dva sa zvjezdicom, Rovinj je i gastronomski šampion Hrvatske

Restoran Monte obitelji Đekić, kao dokaz kvalitete, zadržao je svoju zvjezdicu koju ima još od 2017. godine, dok je zvjezdicu zadržao i restoran Agli Amici u sklopu Grad Park Hotela Rovinj, a koji je svoju oznaku dobio prošle godine. Uz to u vodiču su se našli restoran Cap Aureo hotela Grand Perk i La Puntulina u povijenoj jezgri

| Autor: Aldo POKRAJAC
Puntulina u Rovinju

Puntulina u Rovinju


Zahvaljujući podizanju kvalitete smještaja Rovinj je postao ne samo najposjećenija hrvatska destinacija već i, kako mu tepaju, grad sa četiri zvjezdice. Ulaganja u hotele generirale su i novu kvalitetu gastronomske ponude, pa je Rovinj i u tom pogledu postao i šampionom gastronomske. U ovogodišnji prestižni Michelinov vodič uvrštena su četiri rovinjske restorana, od čega dva i dalje nose Michelinovu zvjezdicu. Restoran Monte obitelji Đekić, kao dokaz kvalitete, zadržao je svoju zvjezdicu koju ima još od 2017. godine, dok je zvjezdicu zadržao i restoran Agli Amici u sklopu Grad Park Hotela Rovinj, a koji je svoju oznaku dobio prošle godine. Uz to u vodiču su se našli restoran Cap Aureo hotela Grand Perk i La Puntulina u povijenoj jezgri. Tako Rovinj i dalje ispisuje povijest hrvatske gastronomske scene time što se, po prvi puta u povijesti države, a drugu godinu zaredom, u jednom gradu nalaze čak dva restorana kojima je dodijeljena Michelinova zvjezdica, a još su dva uvrštena u vodič.

Podsjetimo, Rovinj je počeo ispisivati gastronomsku povijest zemlje još 2017. godine kada je restoranu Monte po prvi puta dodijeljena zvjezdica te je on tada bio prvi ikada, ali i jedini restoran u Hrvatskoj koji je zavrijedio Michelinovu zvjezdicu.

Puntulina u RovinjuHotel Park

Sa novim visokokategoriziranim Maistrinim hotelijerski portfeljom na području Monte Mulini i bogatom kolekciju heritrage hotela u povijesnoj jezgri Rovinj je visoko podignuo ljestvicu hrvatske hotelske ponude. Sa novim hotelima stigla je i nova gastronomska kvaliteta. Naime, nedugo nakon otvaranja Grand Park hotela Rovinj je dobio drugi restoran nagrađen prestižnom Michelinovom zvjezdicom, Agli Amici, kojim upravlja talijanski chef Emanuele Scarello a slijedi gastronomsku filozofiju održivosti, strasti i istraživanja.

Niz hotelskih dragulja

Na petom katu Grand Parka, sa jedinstvenim pogledom na Rovinj, nalazi se izvrstan restoran Cape Aureo Signature, koji je također uvršten u Michelinov vodič. Bogate gastronomske doživljaje može se doživjeti i u izvrsnom restoranu susjednog hotela Monte Mulini Wine Vault, iz kojeg je krenula priča o novoj gastronomskoj ponudi Maistre. U istom hotelu nalazi se i ekskluzivni privatdining restoran Amatis. Slijed nadopunjuje restoran Tekka u narednom hotelu Lone, koji se specijalizirao za internacionalnu gastronomiju, nudeći japansku kuhinju.

Razvojem visoko kategoriziranog turizma i dolaskom gostiju više platežne moći porasla je i kvalitetna sveukupne rovinjske gastronomske ponude. Tipični kvalitetni rovinjski restorani koji se oslanjajući na dostupnost svježe ribe i morskih plodova, nude tipičnu mediteransku kuhinju. U njima se ponajviše za predjela nude salate od kozica i folpi, carpaccio od orade, tartar od tune, škampi s rukolom i Jakovljeve kapice. Prve jela su od riblje juhe i škampi do tagliatella od jastoga, pljakanaca sa kozicama, buzare sa škampima te rižota s crnilom od sipe. Među glavnim jelima ističu se miješani roštilji morskih plodova, lignje i tempura škampi, fileti orade ili brancina s istarskim tartufima.

Puntulina u RovinjuRovinj iz objektiva Igora Zirojevića

Sada se i najbolji restorani u povijesnoj jezgri Rovinja oslanjaju na filozofiju da se domaće kuhinja mora oplemeniti, obnoviti i prezentirati kreativno i u ugodnom okruženju. Predvodnik je već stalna konstanta restoran Monte chefa Danijela Đekića, podno crkve sv. Eufemije koji je prvi u Rovinju dobio Michelinovu zvjezdicu. Do njega je još jedan restoran koji je ušao u Michelinov vodič La Puntulina, koja nadvisuje more na istoimenom dijelu obale. Tako su se u Michelinovom vodiču na malom prostoru, na dva suprotna brda, našla četiri vrhunske restorana.

Za svakoga ponešto

No, i drugi su restorani podigli svoju ponudu. Spomenuti ćemo samo neke, smještene u povijesnoj jezgri. Ako se sa platoa brda Monte, koji nadvisuje monumentalna crkve sv. Eufemije, starogradskom žilom kucavicom Grisijom krene najkraćom vezom prema do središnjeg gradskog trga prvo se stiže do poznate pizzerije Da Sergio. Nešto niže, na Velom trgu, smjestio se restoran Piassa Granda, a na Trgu Matteoti, nasuprot Gradskoj vijećnici restoran Cisterna. Spuštajući se jednako atraktivnom Ulicom Sv. Križa prema staroj luci prvo se dolazi do restorana Santa Crocce, a potom na obali Pina Budicina i Scube, Na tom prostoru mlađu populaciju privlače barovi Mediterraneo i Valentino, smješteni na hridinama nad morem.

Posebnu draž Rovinju daju povijesni lokali i oštarije smješteni oko Trga maršala Tita i na potezu koji je nastao zatrpavanjem kanala koji je nekadašnji otočki grad dijelio od kopna. Na središnjem trgu su povijesne kavane hotela Adriatic, Viecia Batana i Al Ponto. Najdraže mjesto susreta autohtonih Rovinjaca sa mora i kraja je buffet Grota karizmatičnog Igora Žužića Grote na samoj gradskoj tržnici. Rovinjci i njihovi gosti rado zalaze i u posjet drugog rovinjskog Cicerona i šaljivdžije Zorana Zokija Rajačića De Amici. Na rivi su zanimljivi i barovi Sax, Cinema i Havana Coctail Bar te vinoteka San Tomaso.

Puntulina u RovinjuRovinjske plaže (Snimio Milivoj Mijošek)

Za Rovinjce i njegove goste posebno su atraktivni prostrani kantinoni, nekadašnji zadružni podrumi s originalnim istarskim kamenim podovima, dugačkim drvenim stolovima i starinskim namještajem te brojnim memorabilijama postavljenih po zidovima, relikvijama, slikama, starim grafikama koji čuvaju uspomene na prošlost. Kantinom na početku Ulice Sv. Križa, tik do Velog mola i Eko muzeja Kuća o batani nosi ime Veli Jože te je dijelom tematski uređen kao muzej mora. Drugi na rivi uz povijesnu lučicu Andana je zadržao izgled nekadašnjeg kantinama. U jednom i drugom poslužuju se tradicionalne domaća jela i pića, od brudeta i maneštre do jela od istarskog goveda boškarina, istarskog pršuta, ombola i pancete do domaćih sireva i suhomesnatih proizvoda.

Da se Rovinjcima i njihovim gostima dočaraju čari nekadašnjih druženja ribara i težaka pobrinuo se Eko muzej Kuća o batani, koja u Švalbinoj ulici nad samim morem sačuvala tipični rovinjski spacio kao mjesto kušanja vina i cusine povere, siromašne kuhinje, gdje se mogu kušati tipična domaća jela od plave ribe, među kojom se ističu slani inćun i srdele, pržene, pečene na žaru ili marinirane.

Ovo je samo dio rovinjske gastronomske ponude smještene u središtu grada i njegova hotelske zone nasuprot povijesnoj jezgri. Rovinj, naime ima čak 71 restoran, 13 gostionica, 26 konoba i 14 pizzerija. Popis je dug i još se iz godinu u godinu proširuje. Valja, naime, u istom danu ugostiti preko 40 tisuća turista koji posjećuju jednu od najomiljenijih hrvatskih destinacija, višegodišnjeg rekordera po ostvarenim noćenjima. Gosti Rovinj mogu se prošetati i cestama vina i maslinova ulja na kojima će ih poslužiti 12 vinara i 23 maslinara.

Duga gastronomska tradicija

Rovinjska ugostiteljska ponude ima dugu tradiciju. Nakon što je Rovinj u 19. stoljeću postao središte dviju istarskih komora, poljoprivredne i industrijske, 1911. je osnovan konzorcij gostioničara, vlasnika kavana, prodavača likera i hotelijera, čiji je cilj bio pokretanje turizma u gradu. Rovinj je tada imao nekoliko malih hotela i pansiona Al Miramare, Alla Porta Antica, Vecchio albergo, Alla città di Trieste, All' Antico Volto, Riviera i Garni. Već je tada Rovinj bio omiljena izletnička destinacija, pa iduće godine Bečani Maria i Louis Löffer otvaraju u centru grada prvi pravi novosagrađeni hotel Adriatico, današnji Adriatic.

Valja se podsjetiti i novih gastronomskih početaka nakon Drugog svjetskog rata, kada je započinjala današnja rovinjska turistička priča. Najzanimljivija je povijest prvog caffe bara, koji na Trgu na mostu. 1947. otvara Maria Rismondo, čija se obitelj bavila ugostiteljstvom još za vrijeme Italije. Nju nasljeđuje nećakinja Maria Usich, pa njen sin Carlo, da bi ju po bakinim nadimkom Calisona sada vodila unuka Simonetta Usich. Iste godine kod današnjeg Zavičajnog muzeja prvu slastičarnicu pod imenom Brioni otvorio je Rasim Murati.

Prvi restoran pod nazivom Riblji restoran otvorio je na Trgu Pignaton Tomo Brstilo. Nakon seljenja na Trg Garibaldi restoran dobiva novo ime Zagreb, pod kojim je kasnije radio i novi obiteljski restoran u Adamovićevoj ulici, koji je uz Tomu vodio i njegov sin Ante. Božo Rudan, otac poznatog rovinjskog plivača i olimpijca Sandra Rudana, otvorio je prvu gostionicu Pri tržnici preko puta kazališta Gandusio.

Kirk Douglas

Na Trgu na lokvi otvorena krčma Split Josipa Poropata. Jedna od najstarijih gradskih kavana Viecia batana bila je u vlasništvu Jadrana, a u najmu ju je vodio Sergio Benussi. Uskoro se otvara popularni Mliječni restoran i potom restoran Školjka sa prostranom plesnom terasom. U Limskom kanalu Alfio i Amalija Marcela Matošević otvaraju gostionu Oštriga. Zbog popularnosti ove lokacije nakon snimanja filma Dugi brodovi sa Kirkom Douglasom i Richardom Widmarkom svoj novi restoran kasnije nazivaju Viking. Restoran još uvijek posluje, a vodi ga njihov sin Vili.

Prvi u bivšoj državi

Godinu dana kasnije Corrado Pellizzer i Silvio Brunelli, prvi u Jugoslaviji otvaraju popularni noćni plesni bar Lanterna kod svjetionika u Starom gradu, u kojem su nastupale najbolje jugoslavenske rock grupe tog vremena. Inovativni dvojac je potom otvorio prvi caffe Rio bar i prvu pizzeriju u Jugoslaviji. Pellizzer je kasnije sa sinovima Nereom i Giovannijem otvorio četiri poznata restorana, Giannino, Puntulina i nedavno El Bogadur, a Brunelii gostionicu La Vela.

Više od 200 lokala

Otvaraju se i brojni privatni restorani i barovi. Egidio i Zora Marangon otvaraju na Trgu Matteoti gostionu Cisterna, koju sada vodi njihov sin David. Josip Bepo Lavižati pretvara Brodić na Obali Pina Budicina u Riblji restoran, a kasnije gradi veliki restoran Bošket sa sobama, kojeg danas vodi njegov sin Vili. Na Obali Aldo Rismondo počinje raditi restoran Sidro Krste Stojanovića, koji danas vode njegova kćerka Gordana Paoletti sa sinovima Gordanom i Vanjom, a pomaže i četvrta generacija unuka. I tako se zavrtjela priča o, uključujući kafiće, preko 200 rovinjskih ugostiteljskih lokala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of