Sjednica Gradskog vijeća

Predstavljen prijedlog proračuna Grada Umaga za iduću godinu: Gradit će se nova tržnica, škola, stanovi za mlade…

| Autor: Glas Istre
Umag panorama - ilustracija

Umag panorama - ilustracija


U Umagu je jučer održana 9. sjednica Gradskog vijeća na kojoj je među ostalim predstavljen prijedloga proračuna za iduću godinu, težak 37,8 milijuna eura. Vijećnicima je dana mogućnost da u roku osam dana predlože amandmane.

Osim prijedloga proračuna, donesene su izmjene i dopune odluke o komunalnom redu u okviru konverzije te povećanja iznosa propisanih novčanih kazni, a većinom glasova izglasana je i nova odluka o vrijednosti boda komunalne naknade koja je u Gradu Umagu bila nepromijenjena od 2012. godine, a kojom se vrijednost boda komunalne naknade samo dijelom usklađuje s povećanim troškovima energenata koji utječu na održavanje komunalne infrastrukture.

Razmotrene su i usvojene izmjene i dopune odluke o organizaciji, upravljanju, načinu naplate i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima čime se stanovnicima starogradske jezgre osigurava parkiranje na obalnom parkingu, na potezu od ribarskog gata pa do bivšeg Hotela Kristal.

Nastavlja se i sa strateškim investicijama pa se u 2023. godini, kao dio zelenih politika u zaštiti okoliša "Umag: Green City-Smart City", ulaže do sada rekordnih 5.439.600,00 eura. Planira se sanacija odlagališta komunalnog otpada u Donjem Picudu (3.997.240,00 eura) te se nastavlja izgradnja odlagališta, reciklažnog dvorišta i sortirnice građevinskog materijala "Valdemat", a za što je predviđen iznos od gotovo 1,2 milijuna eura.

Što se projekta "Umag-grad djece" tiče, nastavlja se s uređenjem OŠ Marije i Line (133.000 eura) te Osnovne škole "Galileo Galilei" (133.000 eura). Planiran je također početak izgradnje potpuno nove Područne škole u Svetoj Mariji na Krasu, a za što će biti u prvoj fazi izdvojeno 530.000 eura. Nastavlja se i s izgradnjom umaške srednje škole s nužnom okolnom infrastrukturom vrijednosti preko 1.350.00,00 eura, ali i s opremanjem / izgradnjom dječjih igrališta u gradu i naseljima (326.600,00 eura).

Nadalje, kada su u pitanju ceste i prometnice, predviđena su pozamašna ulaganja. Gotovo 1.380.000,00 eura bit će usmjereno na izgradnju novih sadržaja i prometnica u Komuneli, 750 tisuća eura bit će uloženo na području Bašanije, a 530.000 eura na području Zambratije. Dodatna će sredstva biti uložena u Ungariji, Moeli, Petroviji, Finidi i Valici.

U 2023., po dovršetku izgradnje zgrade POS 4, u koju će oko 250 sugrađana useliti i započeti svoje novo životno poglavlje, nastavlja se s izgradnjom novih stanova za mlade. Očekujemo i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom kako bi započeli s izgradnjom dvorane za boćalište u Babićima. Starogradska jezgra bit će bogatija za novi trg, Trg Sv. Martina, te se nastavlja s uređenjem starogradske jezgre, a novi su sadržaji predviđeni i na šetnici, odnosno u parku Humagum.

Jedan od svakako najzanimljivijih projekata, vrijednosti do 1,5 milijuna eura, bit će i nova gradska tržnica, čiji se početak izgradnje planira upravo u 2023. godini. Predviđa se i rekonstrukcija groblja Sv. Andrije gdje je predviđeno ulaganje od 270.000 eura. Na kraju, nastavlja se i projekt izgradnje strateškog projekta "Umaške morske promenade", koja će u konačnici svima omogućiti dostupnost do neotkrivenih plaža našega grada, a ujedno će i postati najduža šetnica na Jadranu.

- Vjerujemo da će do realizacije svakog navedenog projekta doći, za što je potrebna stabilnost te uredno punjenje proračuna, uz korištenje EU fondova – gdje očekujemo prihod od 4 milijuna eura. Izgradnjom spomenutih projekata, Grad Umag, koji se nalazi u svojoj najintenzivnijoj razvojnoj fazi, napravit će još jedan iskorak u podizanju kvalitete života svojih sugrađana, što nam je kao jedinici lokalne samouprave, osnovna misija, izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater