IZ MORH-A IZVIJESTILI:

Vježba "Velebit 18 - združena snaga" KOŠTALA OSAM MILIJUNA KUNA

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Zapovjednici trodnevne vojne vježbe "Velebit 18 - združena snaga" izvijestili su u četvrtak da su troškovi vježbe bili 8,075 milijuna kuna te su izrazili zadovoljstvo njezinim rezultatima istaknuvši kako je ona pokazala da je Hrvatska vojska sljednica pobjedničke vojske iz Domovinskog rata. 

Zamjenik zapovjednika vježbe brigadni general Senad Fejzić rekao je da su za ovu godinu planirali 16 milijuna kuna troškova za vojne vježbe, a vježba "Velebit 18 - združena snaga" koštala je 8,1 milijuna kuna od čega je najveći trošak bio trošak osoblja, tj. naknada za terenski dodatak.

Podsjetio je da se od svibnja odlazak na vojne vježbe plaća, pa je za to svaki vojnik dobio od 100 do 120 kuna. Naglasio je i da je taj trošak približan planiranima rekavši da su na toj vježbi korištena ubojita borbena sredstva namijenjana zanavljanju tj. kojem za koju godinu izlazi rok trajanja.

Najveći dio tih planiranih troškova odnosi se na terenski dodatak pripadnika HV-a i iznosi pet milijuna kuna, a planirani utrošak energenata iznosi 2,8 milijuna kuna kuna. Ostali dio planiranih troškova od 230.000 kuna odnosi se na korištenje digitalnih vodiča, zakup određenih frekvencija te najmanji iznos od 45.000 kuna za promidžbu. 

Fejzić je naveo i da je tijekom same vježbe bilo i pet lakših tjelesnih ozljeda.

Na vježbi Velebit 18 - združena snaga sudjelovalo je 5667 sudionika svih rodova vojske (kopnene, pomorske i zračne) na 11 vojnih vježbališta i poligona, a vježbe s bojnim gađanjem izvedene su na šest poligona (Gašinci, Slunj, Rt Kamenjak, Dugi otok, Zečevo, Crvena zemlja).

Izrazivši zadovoljstvo uspjehom vježbe te motivacijom ljudi na svim razinama, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov rekao je da su njezinom provedbom ostvarili zadane ciljeve i provjerili postojeće planove (plan uzbunjivanja i pripravnosti postrojbi, plan narastanja i zaštite snaga i sl).

Navodeći kako je ta vježba bila skup više različitih granskih vježbi koje su do sada pojedinačno bile izvođene, Šundov je rekao kako je ona provedena sigurno, jer je tijekom njezinog provođenja bilo samo nekoliko ozljeda lakše naravi. Izrazio je zadovoljstvo pokazanim rezultatima poput usklađenosti djelovanja paljbe i pokreta, preciznim gađanjima različitih sustava, raketnim gađanjem Hrvatske ratne mornarice, tenkovskim gađanjima te noćnim gađanjima helikoptera Kiowa.

Šundov je rekao i da su na vježbi dobili dragocjena iskustva iz kibernetičke obrane te iz područja specijalnih operacija. Istaknuo je kako su dobili i spoznaje u tome što treba mijenjati poput, kako je rekao, organizacijskih promjena, revizije doktrinarnih i drugih priručnika koji definiraju određene taktike, tehnike i procedure te kako se boriti protiv novih tehnologija (različitih vrsta senzora i dronova).

"Ovom vježbom smo pokazali da je Hrvatska vojska u ovom trenutku i na ovoj razini razvoja zaista pokazala da je sljednica pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata", naglasio je.

Zapovjednik vježbe i direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, koji je također govorio o vježbi, zaključio je kako zbog provedbe vježbe Velebit 18 Oružane snage RH i Ministarstvo obrane nisu imali nikakve neplanirane troškove niti su zatražili ikakva dodatna sredstva. Istaknuo je kako je kao zapovjednik "uživao u jedinstvenoj operativnoj slici jer je u svakom trenutku imao audio, video i podatkovnu vezu s svim zapovjedništvima i stožerima do najniže razine". (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater