VELIKI ISKORAK ZA HRVATSKU

UVOĐENJE EURA SVE BLIŽE: Već idućeg ljeta cijene bi mogle biti izložene u obje valute

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Sudeći po podršci europskih institucija, koja je proteklih dana naglašena posjetima predstavnika Europske komisije i Euroskupine, kao i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, prema kojem Hrvatska može krenuti u probnu proizvodnju eurokovanica, uvođenje eura sasvim je izgledno 1. siječnja 2023. godine, piše Jutarnji list

Dodaje se da se građani najviše boje rasta cijena, iako je iskustvo drugih zemalja pokazalo da je taj rast minimalan i jednokratan. Ali da ne dođe do toga, jedno vrijeme cijene će se iskazivati usporedno, u kunama i eurima. 

Za one trgovce i pružatelje usluga koji ne bi bili korektni i pokušaju izvući korist od konverzije, bit će nadležan Državni inspektorat.

U Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom, dokumentu koji je Vlada usvojila u studenom prošle godine, stoji da će detaljno praćenje cijena i izvještavanje o njihovu kretanju početi uoči stupanja na snagu obveze dvojnog iskazivanja cijena. Ukoliko i dalje bude teklo sve prema planu, proizlazi da bi Hrvatska već početkom ljeta mogla imati cijene iskazane u obje valute.

Informacije o kretanju potrošačkih cijena, kao i sve informacije vezane uz euro i postupak konverzije, nalazit će se na službenoj internetskoj stranici uvođenja eura (www.euro.hr). Na istoj stranici objavljivat će se i redovito ažurirati popisi trgovina i drugih poduzeća za koje postoje dokazi da su neopravdano povećali ili neispravno preračunali cijene pri konverziji iz kuna u eure (tzv. "crne liste").

Osim na stavke potrošnje, kao što su računi u trgovinama, računi za komunalne usluge, cjenici i katalozi, dvojno iskazivanje primjenjivat će se i na primanja stanovništva, kao što su, primjerice, izvješća o isplati plaća, mirovina ili socijalnih naknada, zatim izvješća o stanju bankovnih računa, izvješća o vrijednosti udjela u investicijskim ili mirovinskim fondovima te potvrde isplata na bankomatima.

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra, uvođenje eura podržava 61 posto građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater