ZAGREB

Sindikati obrazovanja: Ciljevi štrajka u potpunosti ispunjeni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sindikati obrazovanja poručili su u petak kako su ciljevi štrajkaških aktivnosti u potpunosti ispunjeni, te da nisu izdali nenastavno osoblje za koje smatraju da su dvostruko zaštitili potpisivanjem dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru i sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju.

"Svi ciljevi su postignuti, zahtjevi ispunjeni, jedini kompromis je da će se to dogoditi u tri koraka umjesto u dva", rezimirao je sindikalne aktivnosti predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Odbacio je navode da je nenastavno osoblje izdano i izigrano, a to je argumentirao analizom porasta plaća koju su objavili na internetskim stranicama srednjoškolskog sindikata.

Smatra da bi izdaja nenastavnog osoblja bila da je taj dio sustava dobio "nulu" u sporazumu, te je najavio da će se i ubuduće nastaviti boriti za poboljšanje statusa nenastavnog osoblja.

Sindikati se, rekao je, smatraju zaslužnima za najavu premijera Andreja Plenkovića o povećanju osnovice plaće svima u javnim i državnim službama za 6,12 posto, i to zbog akcija poput štrajka i prosvjeda na Markovu i Jelačićevu trgu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je kako se nisu borili samo za učitelje, već za sve zaposlene u sustavu obrazovanja, te smatra kako nikoga nisu izdali.

Naglasila je kako se do štrajka tek "minorno govorilo o problemima u sustavu obrazovanja", a da su štrajkom premijeru ukazali na probleme i predložili mu smjernice za poboljšanje.

Šprem je ustvrdila kako su sindikalnim aktivnostima "probudili priču o dostojanstvu kod svih građana". Smatra kako je štrajk, koji su nosile zbornice, bio "veličanstven".

Sindikalni čelnici naglasili su kako su se izborili i za mnoge druge promjene, poput analize sustava koeficijenata i plaća, koji Vlada planira za 2020..

Mihalinec je naglasio kako je neplaćena nadoknada nastave "moralna odluka, jer će Vlada platiti štrajk".

Na postupanje iz sindikata Preporod "nisu htjeli trošiti riječi", te su se upitali gdje je sada nastavak borbe čelnika tog sindikata, ako im je članstvo odbilo ponudu Vlade.

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na konferenciji za medije također je ustvrdio kako su i u znanosti i visokom obrazovanju svi štrajkaški ciljevi ispunjeni. "Ovaj put je to bila izuzetno dobra i uspješna akcija", rekao je.

Glavni tajnik tog sindikata Vilim Ribić komentirao je negativne komentare koji su uslijedili na društvenim mrežama nakon potpisivanja sporazuma u Vladi kao posljedicu digitalne revolucije i vremena u kojem živimo.

Dodao je kako je nenastavno osoblje shvatilo dodatke kao nešto loše, jer su učitelji uspjeli dobiti izmjenu koeficijenata, a da su se zbog toga osjećali izigrano jer nisu dobili podatke o detaljima sporazuma.

"Nama je odgovaralo da se štrajk zaustavi, jer je bilo naznaka da su ljudi iscrpljeni, i da može doći do urušavanja štrajka", kazao je Ribić.

Dodao je kako "ih nije briga" što je Vladi odgovaralo potpisivanje sporazuma, jer su primarno sindikalni čelnici u obrazovanju bili zadovoljni ponuđenim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter