CRIKVENICA

Simpozij mladih gastroenterologa ovog vikenda u Crikvenici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Crikvenici je u petak počeo 4. Simpozij mladih gastroenterologa, na kojem će ovog vikenda sudjelovati 200 liječnika do 40. godine te specijalizanata gastroenterologije iz 27 hrvatskih kliničkih i općih bolnica.   

Osim prilike za učenjem i stručnim osposobljavanjem, simpozij će omogućiti razmjenu iskustava gastroenterologa, rečeno je na okruglom stolu na početku skupa.

Značaj gastroenterologije može se ilustrirati činjenicom da su od svih pacijenata koji se javljaju na hitni interni prijam, 40 posto gastroenterološki slučajevi, 40 posto kardiološki, a 20 posto slučajeva bolesti su preostalih područja interne medicine. To govori i o stručno-medicinskom i o javnozdravstvenom značaju gastroenterologije te, posljedično, o potrebi mnogobrojnih dobro organiziranih subspecijalističkih praksi, istaknuto je na okruglom stolu. Sve to upućuje i na velik značaj i ulogu Hrvatskog gastroenterološkog društva, ocijenjeno je.

Simpozija je otvorila dr. Ivana Mikolašević, s Medicinskog fakulteta Rijeka i predsjednica Sekcije mladih gastroenterologa Hrvatskog gastroenterološkog društva, a  osim prilike za učenjem i stručnim osposobljavanjem, simpozij će omogućiti razmjenu iskustava gastroenterologa.

U  radu sudjeluje i profesor Daniel Pohl iz Švicarske, dr.  Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, gastroenterolog, dr. Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva i bivši predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva te dr. Neven Ljubičić, bivši ministar zdravstva i sadašnji predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva. Na skupu sudjeluju i mnogi drugi cijenjeni profesori i domaći stručnjaci iz područja gastroenterologije.

Okupljenima se obratio i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Goran Hauser, rekavši da većini bolničkih centara nedostaje gastroenterologa, ali i medicinskih sestara, no hrvatska gastroenterologija uspijeva pratiti svjetske trendove.

Na okruglom stolu je bilo riječi o funkcionalnim poremećajima gastroenterološkog sustava i o različitim bolestima s tim u vezi, te o optimizaciji liječenja pacijenata s blagim do umjerenim ulceroznim kolitisom.                                                                     

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater