covid-19

RASTE BROJ ZARAŽENIH Žena koja se vratila s natjecanja u Rumunjskoj pozitivna na koronavirus. U Hrvatskoj ih je sada 38

| Autor: Portal Glas Istre
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Nacionalni stožer za civilnu zaštitu na press konferenciju iznijeli su novosti vezane uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj, donosi Jutarnji list.

- Situacija se u Europi pogorošava, ali raste broj i u Hrvatskoj, ali ne toliko snažno. Naš sustav daje sve od sebe da se taj ritam širenja uspori. Mjere koje se poduzimaju su vrlo intenzivne, vezano i uz situaciju na granicama - rekao je na početku ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 - Uspostavljamo jednu konstatnu koordinaciju kako bi promet išao bez smetnji, ali za sve to treba utvrditi neka jasna pravila igre - koliko kamiona može ući u datom trenutku te iz koje zemlje. Čuo sam se u vezi toga i s ministrom untarnjih poslava Slovenije, a on će se čuti i s drugim kolegama.

Druga stvar, uvest ćemo poseban režim za vozače kamiona koji uvoze robu u Hrvatsku. Oni će biti izolirani kad iskrcaju robu u objekte koji odgovaraju uvjetima karantene te imaju parkirni prostor. Što se tiče većih prevozničkih tvrtki one će to sigurati u vlastitim objektima, tamo gdje imaju uvjete. Na tom tragu razmišlja i EU, jučer smo imali sastanak Vijeća te od ponedjeljka počinju naše dnevne koordinacije.

Mi ćemo i na razini EU i na razini susjednih zemalja imati koordinaciju. Što se tiče konkretnih problema, oni će se rješavati na dnevnoj bazi kako se budu pojavljivali. I ministarstvo unutranjih poslava je krenulo s informacijskim sustavom koji se puni podacima o osobama koje su u samoizolaciji. Tako možemo provjeriti da li se te osobe pridržavaju samoizolacije - to već funkcionira na nekim mjestima. - kazao je Božinović.

- Od jutros imamo jednu pozitivnu osobu u Hrvatskoj, stigla je iz Rumunjske s određenog natjecanja. Do sada je napravljeno 640 uzoraka - rekao je ministar Beroš.

U Hrvatskoj je dosad utvrđeno 38 zaraženih, od kojih su dvije osobe ozdravile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum