ZAKONSKI NOVITETI

RAD OD KUĆE: Naknada za režije mogla bi značiti gubitak naknada za prijevoz i topli obrok

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Plaćanje radnicima rada od kuće novitet je u skorašnjem promijenjenom Zakonu o radu, ali o tome se za sada ne zna mnogo detalja, piše Jutarnji list.

Prije svega nije poznato hoće li radnici koji rade od kuće i dobivaju naknadu za trošak režija ostati bez nekih drugih naknada koje dobivaju radnici koji rade iz ureda, poput prijevoza i toplog obroka.

Iz Ministarstva su pojasnili da se naknada prijevoza i topli obrok uređuju kolektivnim ugovorom, pa se istim može i dokinuti te naknade ako netko radi od kuće.

Dodaju da je nacrtom Zakona o radu predviđeno da obvezni sadržaj ugovora o radu na izdvojenom mjestu rada čini i podatak o naknadi troškova koje je poslodavac dužan naknaditi radniku, u iznosu utvrđenom kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

"Ovisi koji pravni izvor bude predmetno pravo uređivao, a isti će urediti i detalje vezane uz način obračunavanja visine nastalih troškova, odnosno mogao bi urediti naknadu troškova u nekom paušalnom iznosu razmjerno danima provedenim na radu od kuće", objašnjavaju u Ministarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater