ZAGREB

Potpisan novi sporazum o GSV-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici sindikata i poslodavaca potpisali su u srijedu s ministrom rada i mirovinskog sustava novi sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), tripartitnog tijela čija je zadaća promicanje interesa radnika i poslodavaca i sklapanje kolektivnih ugovora.

Posljednja sjednica GSV-a održana je 26. lipnja 2018. a novi sporazum trebalo je sklopiti zbog novoutvrđene reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca više razine, priopćilo je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, navodeći da se održavanje sjednice novoga GSV-a predviđa do kraja ožujka.

Sporazum su u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava potpisali ministar Josip Aladrović kao predstavnik Vlade, Krešimir Sever, Mladen Novosel i Vilim Ribić kao predstavnici reprezentativnih sindikata više razine i Gordana Deranja kao predstavnica udruga poslodavaca više razine.

Potpisnici tim dokumentom uređuju osnivanje, sastav, ovlasti, djelokrug i način rada GSV-a na nacionalnoj razini, kao najvišeg oblika tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. 

Cilj GSV-a je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike te poticanja, sklapanja i primjene kolektivnih ugovora, navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of