SPLIT

Osobe s invaliditetom traže neograničeno besplatno korištenje trajekta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruge osoba s invaliditetom u petak su najavile pokretanje sudskog postupka ako se ne ispuni njihovi zahtjevi da se njima i vozilima koja koriste omogući neograničeno besplatno korištenje prijevoza trajektima, navodi se u zajedničkom priopćenju 30 udruga osoba s invaliditetom.

"Ako se pravilnikom za koji je ovlašteno Ministarstvo mora, promet i infrastrukture ne reguliraju naši zahtjevi za neograničene besplatne karte za osobe s invaliditetom i njihova vozila u trajektnom prometu onda ćemo pokrenuti sudski postupak," navodi se u priopćenju.
Udruge smatraju da povlastice za putovanje trebaju biti kompenzacija za nepristupačnu uslugu javnog prijevoza, a time se ujedno osobna s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otocima omogućava neograničen pristup javnim uslugama na kopnu koje nisu dostupne na otocima."
 Budući da samo dva od 35 trajekta Jadrolinije imaju lift, ako osoba u kolicima ne želi da je se ručno prenosi, osuđena je  putovanje provesti u kolicima u mračnoj i zagušljivoj garaži jer ne može pristupiti salonu za putnike stoji u priopćenju. Također se navodi i da je osoba za vpzilo primorana platiti (najčešće) veoma skupu trajektnu kartu  te sjediti u automobilu tijekom putovanja. Kada bi trajekti bili prilagođeni osobama s invaliditetom, osoba u kolicima bi mogla platiti samo kartu za osobu i boraviti u salonu kao i drugi putnici te ne bi trebala provesti putovanje u vozilu u garaži, što u velikoj mjeri poskupljuje putovanje, navodi se u  priopćenju.

Podsjeća se da se na preporuku ministra Olega Butkovića u listopadu 2018. "krenulo s primjenom povlastica (koje se primjenjuju dan danas, dopunjene zahtjevom "Bračkih pupoljaka" u kolovozu 2019.), te je Zakon donesen krajem 2019. godine." 

Također se navodi da je predstavnica 30 udruga osoba s invaliditetom sudjelovala  u Stručnom povjerenstvu za izradu nacrta Prijedloga Zakona, kao i u sadašnjoj Radnoj skupini za izradu Pravilnika koji propisuje način primjene te povlastice.

Suprotno preporuci ministra Butkovića te praksi koja se  provodi zadnjih godinu i pol, na posljednjem sastanku Radne skupine 29. siječnja ., naši zahtjevi, kao i zahtjevi Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u potpunosti su zanemareni, navode udruge.

Odlučeno je ograničiti broj besplatnih putovanja za sve kategorije osoba s invaliditetom (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) s prebivalištem na otoku na pet puta tjedno, a za osobe s invaliditetom (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) bez prebivališta na otoku na samo 5 puta godišnje, stoji u priopćenju. Udruge navode se u upozorili ministra Butkovića kako je to u suprotnosti s njegovom preporukom, ali kako njegovo očitovanje u predviđenom roku nisu zaprimili.

Udruge su odlučile izvijestiti javnost o pokretanju sudskog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi zakonskim putem osigurali svoja prava ako se Pravilnik ipak donese bez uvažavanja mišljenja udruga i Zajednice saveza osoba s invaliditetom," stoji u priopćenju 30 udruga osoba s invaliditetom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter