ZAGREB

Nacionalni stožer: Potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tijekom noći potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom, radi se o osobi koja je bila u bliskom kontaktu s prvooboljelim, dok kod treće osobe u kontaktu postoji sumnja ali je prvi nalaz bio negativan, izvijestila je u srijedu ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Zaraženi imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije, rekla je Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kod zaraženih u Klinici primjenjuje se antivirusni lijek

Mediji navode da je druga osoba, koja je oboljela od koronavirusa u Hrvatskoj, brat mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz i hospitaliziran je u Klinici za infektivne bolesti.

Prvooboljeli mladić radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošlog je tjedna zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. Prvi nalaz njegove djevojke bio je negativan.

"Kako za većinu virusnih bolesti nema specifičnih lijekova, njihovo liječenje je simptomatsko - skida se temperatura, daje povremeno infuzija i prate se vitalni znaci. No, mi smo počeli primjenjivati antivirusni lijek koji se inače koristi kod HIV-a jer je izvjesno da bi mogao djelovati", rekla je Markotić.

Dosad su ukupno u Hrvatskoj na koronavirus testirane 72 osobe.

Poziv građanima da prate smjernice

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je u ovom trenutku zadovoljan situacijom u Hrvatskog  - imamo dva potvrđena slučaja zaraze, a svi ostali testirani dosad su negativni.

"Ulazimo u drugu fazu, kada zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Mi smo na početku priče, naši rezervni kapaciteti su dostatni. Ponavljam, ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ona  je na nivou obične gripe, više od 80 posto bolesnika je s blagim simptomima", rekao je Beroš.

Pozvao je građane da prate smjernice kako se ponašati - oni koji nisu bili u ugroženim područjima prvo trebaju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika, oni koji su boravili u Kini i Italiji, a nemaju simptome, trebaju se prvo telefonom obratiti epidemiologu na svom području, dok se u zdravstvenu ustanovu trebaju javiti samo oni sa simptomima.

U KBC-u Zagreb obavljat će se sve operacije

Beroš je istaknuo kako nije bila utemeljena odluka KBC-a Zagreb da se odgode sve operacije koje nisu hitne, pa će to biti ispravljeno. "S obzirom na stav epidemiološke struke nema utemeljenja za to u ovom trenutku, stoga ćemo to iskomunicirati i napraviti sukladno preporukama struke. Zdravstveni sustav će funkcionirati normalno", poručio je.

Što se tiče mjere zabrane posjeta bolnicama, ona je opravdana jer osim koronavirusa u Hrvatskoj je u tijeku epidemija gripe.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je epidemiološka služba indentificirala sve osobe koje su bile u kontaktu s prvozaraženim. One su dobile upute kako se ponašati, odnosno da se javljaju epidemiolozima prema području gdje žive. 

Izvijestio je kako je od danas proširena definicija zahvaćenih područja na Hong Kong, Japan, Singapur i još dvije pokrajine u Italiji, kao i da je jučer HZJZ pomogao više tvrtki koje su tražile uputstva kako se ponašati u novonastaloj situaciji.

Capak je najavio da će danas biti poslana uputstva za sveučilišta i studente u razmjeni, te vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Nema razloga za skupljanje rezervi hrane

Predsjednik Stožera Davor Božinović naglasio je da službe poduzimaju sve kako se virus ne bi širio. Ne možemo se u potpunosti zaštiti, ali nema razloga za paniku i skupljanje nekih privatnih rezervi hrane i zaštitne opreme, kazao je Božinović.

Glavni ravnatelj policije Nikola MIlina izvijestio je da granična policija od prvoga dana kooordinira sav rad i istaknuo dobru suradnju granične policije i sanitarnih inspektora.

Glavni državni inskpetor Andrija Mikulić rekao je da su granični sanitarni inspektori organizirali 24-satno dežurstvo jer je dio ljudi iz sustava prebačen na granicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater