AUTOBIOGRAFIJA LUKE MODRIĆA

KNJIGA PULSKOG AUTORA NAJČITANIJA JE U HRVATSKOJ: Dijelovi čak uvršteni u školske udžbenike

| Autor: Lara BAGAR
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Odjeljci iz autobiografije Luke Modrića, autora Luke Modrića i uglednog sportskog novinara i našeg kolumnista Roberta Matteonija, uvršteni su osnovnoškolske udžbenike u izdanju Naklade Ljevak. Tako će se stariji učenici upoznati s inspirativnom pričom kapetana Vatrenih u udžbenicima Hrvatska čitanka za 7. razred osnovne škole (autorice: Mirjana Jukić, Slavica Kovač, Dubravka Težak, Iverka Kraševac, Martina Tunuković i Martina Valec-Rebić), zatim Hrvatska čitanka za 7. razred za dopunski i individualizirani rad (autorice: Vesna Dunatov, Anita Petrić, Marija Čelan-Mijić i Ivana Šabić), te u nastavnim listićima Krijesnica trenerica za 8. razred osnovne škole (autorica Martina Tunuković).

A za udžbenik Radost čitanja i pisanja za 4. razred osnovne škole (autori: Ante Bežen, Marija Turk Sakač, Gordana Vuglec i Gordana Miota Plešnik) i mlađe čitatelje odabrano je potpoglavlje "Dida Luka" o njegovom djedu po kojem je naš slavni nogometaš dobio ime i koji mu je djetinjstvo ispunio ljubavlju i toplinom. 

Prevedena na 18 jezika

Rijetkost je da jedan nogometaš bude uvršten u školsko gradivo. Zanimljiv pokušaj da se novim generacijama škola približi kroz neke idole iznenadio je mnoge te zatekao i samog autora Puljanina Roberta Matteonija.

- Kada mi je izdavač to javio, nisam znao koji su kriteriji, no objasnio mi je da je to neuobičajeno i da je to jako dobar okvir te knjige, da je ona napisana da se koristi u edukativne svrhe, što me osobito veseli. Najviše sam zadovoljan time da je naišla na velik odjek i čitalačku publiku. Prodana je u skoro u 30.000 primjeraka, prevedena na 18 jezika. Naišla je na veliki odjek ne samo fanova već i kod djece, puno žena, starijih i mlađih ljudi, jer priča nije samo vezana za nogomet već za običan život, obiteljske odnose, rad i život, komentar je Matteonija na uvrštavanje dijelova knjige u udžbenike.

Otkriva nam i veličinu ovoga nogometaša.

- Modrić je vrlo ponizan i skroman i u tome je njegova veličina. Pozitivna je ličnost među uspješnim nogometašima koji su ostvarili velike karijere i astronomske zarade. Unatoč tome, zadržao se čvrsto na zemlji, što u tom svijetu nije baš jednostavno. On je takav, on ne glumi. Njegova popularnost je ogromna, posebice među djecom, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u Španjolskoj, Engleskoj, diljem svijeta. Mnogi ga doživljavaju simbolom nekoga tko ima iste snove kao sva djeca koja vole nogomet, a on ih je ostvario. Važno je naglasiti da je Luka Modrić bio dečko kojeg su uvijek u nogometu pratile predrasude "te mali, te nejak, ne može igrati ovdje, ne može ondje" i na kraju je postao najbolji igrač na svijetu. On je velika pouka, poticaj i inspiracija svima onima koji su žrtve nekih predrasuda da vjeruju u sebe i idu do kraja ili kako on uvijek kaže: "Najvažnije je slijediti svoje snove i dati sve od sebe da oni uspiju, a samim time ste i uspješni.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater