SVE SMO BLIŽI

EURO UMJESTO KUNE - Hrvatska korak bliže određivanju tečaja kune u odnosu na euro

| Autor: Jagoda MARIĆ

Korak je to koji prethodi ulasku Hrvatske u tečajni mehanizam u kojem će se odrediti i tečaj kune u odnosu na euro koji će Hrvatska uz manje oscilacije održavati dok je u tom mehanizmu * Iz Vlade i HNB-a uvjeravaju da će se po tako određenom tečaju obaviti i konverzija pa građani i neće imati velike troškove

 
 

 

Vlada je napravila još jedan korak prema uvođenju eura i jučer je usvojila prijedlog odluke o uspostavi bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke, a ministra financija Zdravka Marića ovlastila je da s guvernerom Borisom Vujčićem potpiše i službeni zahtjev za uspostavu te suradnje. Korak je to koji prethodi ulasku Hrvatske u tečajni mehanizam u kojem će se odrediti i tečaj kune u odnosu na euro koji će Hrvatska uz manje oscilacije održavati dok je u tom mehanizmu, a iz Vlade i HNB-a uvjeravali su da će to biti i tečaj po kojem će se obaviti konverzija pa građani i neće imati velike troškove. Ministar Marić napomenuo je da je Sabor usvojio Zakon o potvrđivanju ugovora o stabilnosti i koordinaciji upravljanja ekonomsko-monetarne unije, što se primjenjuje na države članice unutar i izvan europodručja koje su ga i ratificirale, čime je zapravo ispunjen i prvi pravni preduvjet približavanja Hrvatske monetarnoj uniji.

Prihvat brodova

- Pristupanjem EU-u Hrvatska se obvezala uvesti euro kao službenu valutu kada se za to ispune uvjeti. Jedan od koraka u tom procesu uvođenja eura je i omogućavanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke s Europskom središnjom bankom - rekao je Marić.

Vladina je dala suglasnost i Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermerkische Bank u iznosu od 108,5 milijuna kuna. Kredit će se koristiti za financiranje projekta "Unapređenje infrastrukture luke Rijeka - produbljenje južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata", čiji je cilj prihvat najvećih brodova i moderniziranje postojeće infrastrukture na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata na razinu obližnjih luka.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je Lučka uprava Rijeka iskoristila poziciju glavne luke na TNT mreži zbog čega su i odobrena sredstva iz programa CEF za 20-postotno sufinanciranje projekta Unapređenje infrastrukture luke Rijeka u ukupnom iznosu 2,7 milijuna eura.

Kredit je odobren uz fiksnu kamatu od 1, 92 posto i poček do kraja 2022. godine, a nakon toga je rok otplate deset godina. Lučka uprava obvezala se da će kredit vraćati iz prihoda koje ostvaruje.

Predložila je Vlada i zakon o popisu poljoprivrede 2020. godine, a on će omogućiti, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dobivanje što preciznijih podataka o hrvatskoj poljoprivredi i utvrđivanje važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Potpore poljoprivredi

No, priznao je i da je popis bitan za provođenja zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU-a, odnosno izrade svih drugih strateških dokumenata koji su bitni za novo financijsko razdoblje. To znači da će o njemu vjerojatno ovisiti i isplata potpora iz EU fondova. Podaci trebaju obuhvatiti 98 posto ukupne korištene poljoprivredne površine i 98 posto stočnih jedinica. Popis će se provesti od 1. do 30. lipnja 2020. godine, a bit će obuhvaćena poljoprivredna gospodarstva koja imaju više od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ili 0,5 stočnih jedinica, ili manje od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ali najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili maslinika, bilo koju površinu rasadnika, površine pod povrćem, sjemenskim usjevima i presadnicama, cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjene za tržište te sve pčelinje zajednice. Popisom poljoprivrede neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara.

U provedbu popisa bit će uključeno oko tri tisuće sudionika za koje će se organizirati posebna poduka, a sredstva su osigurana u okviru financijskog plana DZS-a za razdoblje od 2018. do 2021. u iznosu od 34,1 milijun kuna. Donesena je i odluka o programu potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu, za što će se iz proračuna odvojiti 20 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum