ZASTUPNIK IDS-A OBRUŠIO SE NA MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA

Burno u Saboru: Sponza tvrdi da se KAŽNJAVAJU PROJEKTI S PODRUČJA ISTRE

(Hina)

(Hina)


Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza obrušio se u četvrtak u Hrvatskom saboru na Ministarstvo zaštite okoliša, požalivši se da se kažnjavaju projekti s područja Istre koji se financiraju s europskim novcem, te je poručio kako je došlo vrijeme da se tome stane na kraj.

"Svima bi nam trebao biti cilj privući što više sredstava iz EU fondova, posebno kada je riječ o projektima koji se 100 posto financiraju iz EU fondova, a državna tijela trebala bi prema svima postupati na jednak način”, rekao je Sponza u saborskoj stanci za slobodni govor.

Istarski vodovod na "papir" čekao 35 dana

Za primjer je naveo Istarski vodovod koji se, kazao je, namjeravao javiti na takav natječaj, a iz prozvanog Ministarstva "papir" koji je potreban priložiti dokumentaciji čekao je punih 35 dana.

"Krajnji rok za prijave projekata za natječaj u sklopu programa ruralnog razvoja, koji omogućava ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, bio je 16. studenog. Uz projektnu i ostalu dokumentaciju jedan od obveznih dokumenata bilo je i mišljenje o potrebi provedbe procjene utjecaja zahvata na okoliš kojeg izdaje Ministarstvo zaštite okoliša”, naveo je Sponza.

Zahtjev za davanje mišljenja u Ministarstvu je zaprimljen 11. listopada, no odgovor za 14 projekata u Istarskoj županiji stiže tek nakon 35 dana, zamjerao je IDS-ovac.

Mail iz tog Ministarstva stigao je u 11.47 sati odnosno, kako je kazao, 13 minuta prije zatvaranja natječaja. "Kako u tih 13 minuta prijaviti 14 projekata. Teško mi je povjerovati da je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike trebalo više od mjesec dana za formalni odgovor", ustvrdio je Sponza.

Putica: Spremnost Hrvatske da odgovori na protuterorističke mjere je spremnost da uđe u shengenski prostor

HDZ-ova Sanja Putica poručila je u stanci kako teroristički napad u Strasbourgu ne treba doživljavati kao nešto što se dogodilo nekom drugom, daleko od nas.

"Spremnost Hrvatske da odgovori na protuterorističke mjere je zapravo spremnost da se uđe u shengenski prostor i na taj način zajedno s ostalim državama EU-a osnaži kapacitete za borbu protiv terorizma", rekla je Putica.

S terorizmom, kazala je, živimo i u budućnosti ćemo morati naučiti živjeti. "Na nama je kao najvišem zakonodavnom tijelu u Hrvatskoj da naše zakone svake godine iznova prilagođavamo i odgovorimo na te izazove", poručila je Putica.

Vučetić: 20 posto građana izloženih riziku od siromaštva

Nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić u stanci je upozorio na 20 posto hrvatskih građana koji su izloženi riziku od siromaštva.

"Ove godine smo ponovili isti podatak, nismo provodili javne politike, i dalje je 20 posto hrvatskih građana izloženo riziku od siromaštva. Taj podatak treba biti na razini našeg drugog 'ja' koji nas opominje da sve odluke koje donosimo moraju biti u funkciji umanjivanja broja građana izloženih siromaštvu", rekao je Vučetić. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater