CIJENA NAFTE VARIRA

Gorivo od ponoći još malo pojeftinjuje. Ovo će biti nove cijene, najbolje prolaze vlasnici benzinaca

| Autor: Hina
(Snimio Marko Gracin / Novi list)

(Snimio Marko Gracin / Novi list)


Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,8 posto, na 82,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,9 posto, na 78,54 dolara.

Nakon tri tjedna pada, cijene su prošloga tjedna znatno porasle jer Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), kao i američka investicijska banka Goldman Sachs, u drugoj polovici godine očekuju relativno snažnu potražnju.

OPEC je potvrdio da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno, a Goldman Sachs predviđa solidnu potražnju u SAD-u tijekom ljeta i deficit na tržištu u trećem tromjesečju od 1,3 milijuna barela dnevno.

I američke su vlasti blago podignule procjene potražnje, pa također očekuju deficit u ponudi barem do početka zime.

Sve te procjene temelje se na očekivanjima da će se rast zapadnih gospodarstava ubrzati, nakon što središnje banke smanje kamatne stope, što bi trebalo potaknuti i potražnju za naftom.

Također, očekuje se da će ojačati i potražnja Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, s obzirom da tamošnje vlasti različitim mjerama nastoje ubrzati oporavak gospodarstva.

Ostaje za vidjeti hoće li se te procjene i ostvariti.

Negativno bi, pak, na potražnju moglo utjecati usporavanje rasta američkog svjetskog gospodarstva.

S obzirom da je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljanih razina središnje banke, čelnici Feda poručili su prošloga tjedna da ove godine očekuju samo jedno smanjenje kamata, dok su dosad očekivali tri reza.

Visoki troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje mogu zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, cijene su nafte u plusu u odnosu na početak godine, na londonskom tržištu gotovo 8, a na američkom tržištu oko 9,5 posto.

Od ponoći nove cijene goriva

Vlada će danas na telefonskoj sjednici donijeti odluku o novim cijenama goriva za period od iduća dva tjedna. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje kako će benzin pojeftiniti za 4 centa – nova cijena bit će mu 1,43 eura po litri.

Dizel i plavi dizel će pojeftiniti za cent. Tako će se od utorka dizel točiti po cijeni od 1,37 euro za litru, a plavi dizel za 83 centi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter