NEVRIJEME

Sloveniju pogodila razorna tuča, Istramet upozorava: "Ovo je samo uvod u ono što se očekuje kod nas"

| Autor: Novi list
Ilustracija WRF, Istramet (Foto: Marko Herzog/Neurje.si)

Ilustracija WRF, Istramet (Foto: Marko Herzog/Neurje.si)


Sunčan i topao, pravi ljetni petak s temperaturama do 31 stupanj Celzijevih u Sloveniji je tijekom popodneva i večeri grmljavinskim nevremenom i razornom tučom. Istramet upozorava da je ova razorna tuča koja je pogodila Sloveniju samo uvod u daljnju eskalaciju nestabilnosti koja dijelove Hrvatske, uključujući Istru i Kvarner čeka sljedećih dana.

U dijelovima Slovenije jaki vjetar podizao je krovove, poplavljeni su neki podrumi, a bilo je i problema u prometu. Agencija Slovenije za okoliš izdala je narančasto upozorenje zbog nevremena na sjeveroistoku, sjeverozapadu i jugoistoku, javlja 24ur.

Slovenski meteorološki portal Neurje satima izvještava o široko rasprostranjenoj pojavi tuče, koja je pričinila materijalnu štetu. Kako piše Istramet, nakovnji snažnih kumulonimbusa bili su vidljivi čak i iz Istre, što dočarava snagu vertikalnog razvoja oblaka nad tim područjem.

"Ovakav izgled sustava upućuje na pojavu krupne (teške) tuče koja uslijed jakih uzlaznih strujanja prkosi gravitaciji, odnosno brojna manja zrna sudaraju se tvoreći veća zrna, sve dok ne postanu toliko teška da prevlada sila gravitacije", piše Istramet.

Najave još gore

Oni najavljuju nove nestabilnosti i u Hrvatskoj sljedećih dana – naš dio Europe nalazit će se na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, što će pogodovati razvoju ekstremnih nestabilnosti.

Još prije neki dan najavili su da su takvi uvjeti često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli.

"Ako pogledamo ukupnu sumu oborina u idućih 7 dana, vidimo kako se situacija dodano zakomplicirala, te kako će nestabilnosti biti još i rasprostranjenije nego se to prvobitno mislilo, a naročito se to odnosi na sjevernu Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku i Slovačku.

Međutim, dio tih nestabilnosti povremeno će dolaziti i do Hrvatske, a naročito će ugrožen biti sjever zemlje, gorsko područje te naposljetku i Istra i Kvarner gdje bi također lokalno moglo biti jakih nestabilnosti", piše Istramet.

Vrijeme za vikend

Prema trodnevnoj prognozi Istrameta, u subotu nas čeka pretežno sunčano vrijeme, sredinom dana u gorju i uz gorje uz malu mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Jutarnje temperature zraka od 11 do 16 °C, dnevne vrijednosti između 26 i 30 °C.

U nedjelju očekuju djelomice sunčano vrijeme, navečer uz porast naoblake i postupnu destabilizaciju atmosfere. Puhat će slabo do umjereno, krajem dana na moru ponegdje jako jugo. Jutarnje temperature zraka od 12 do 18 °C, dnevne vrijednosti između 27 i 30 °C.

U noći na ponedjeljak, pak, očekuju prolazno pogoršanje vremena uz lokalne neverine i grmljavinske pljuskove. Danju očekujemo djelomice sunčano vrijeme, u kopnenom području uz pojavu grmljavinskih pljuskova. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 25 i 30 °C, najavljuje Istramet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter