Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiv

Konferencija na temu Demografija u fokusu, mala općina Brinje kao dobar primjer

| Autor: Marin Smolčić
Brinje (Snimio Marin Smolčić / Novi list)

Brinje (Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Predstavnici Općine Brinje sudjelovali su na konferenciji Demografija u fokusu: "Istraživanje lokalnih i regionalnih perspektiva", čiji je organizator Središnji državni ured za demografiju i mlade u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem, koja se održala u Novom Vinodolskom. Sudionici konferencije bili su predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Ličko – senjske, Istarske i Primorsko – goranske županije te studenti Hrvatskog katoličkog učilišta. Cilj konferencije bio je prikupiti podatke navedenih županija kako bi se stekao uvid u stanje demografije na području navedenih županija, osobito o mjerama koje pomažu ostanku mladih obitelji i podizanju djece.

Svi prisutni složili su se da zajedničkim naporima treba raditi na pronalaženju održivih i traženih rješenja kako bi se pronašli poželjni smjerovi razvoja i kako bi se izradile optimalne strategije za upravljanje demografskim izazovima. Kroz panel raspravu s ostalim sudionicima konferencije uvidjelo se kolike napore čini mala Općina Brinje i ulaže vezano za temu demografije i mladih te se može   zaključiti da je prema mjerama koje se provode u rangu daleko većih i razvijenijih općina i gradova. Važno je napomenuti djelovanje Općinskog načelnika Zlatka Fumića koji za svog desetogodišnjeg mandata uspješno provodi niz mjera kojima se olakšava život mladih obitelji na području Općine Brinje.

Mjere koje provodi Općine Brinje su: isplata naknade za novorođenče u iznosu od 1.000 eura te poklon paket za novorođenče u vrijednosti 100 eura, sufinanciranje prijevoza učenika, financiranje nabave radnih materijala za učenike Osnovne škole, financiranje rada logopeda, financiranje edukacijsko – rehabilitacijskog rada i podrške djeci s teškoćama u razvoju, sufinanciranje produženog boravka te financiranje učeničkih i studentskih stipendija. Općina Brinje također uspješno provodi realizaciju projekata iz fondova EU koji su usmjereni za predškolsku djelatnost. Tako je Dječji vrtić „Tratinčica“ proširen, dograđen i opremljen dodatni dnevni boravak, vrtić je energetski obnovljen, uređen je okoliš te su nabavljena nova igrala za vrtićko dvorište. Trenutno je u tijeku proširenje dječjeg vrtića za još jednu vrtiću skupinu. Važno je također spomenuti da je Općina Brinje financirala obnovu zgrade ambulante Doma zdravlja u Brinju te preuredila i opremila ljekarnu. Kroz sudjelovanje na konferenciji uvidjeli smo da ova općina uspješno provodi mjere kojima se pokušava olakšati život mladih obitelji na području Općine Brinje i to će uvijek biti njihova zadaća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini