pravo svakog čovjeka

Imunizacija je u 50 godina spasila preko 150 milijuna života. Od kraja godine moći ćemo se cijepiti i u ljekarnama

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Šest života svaku jednu minutu tijekom proteklih 50 godina spasilo je - cijepljenje. Kroz pola stoljeća imunizacija globalno, spasila je 154 milijuna života od kojih većinu života djece, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Uz Europski tjedan cijepljenja i Svjetski tjedan cijepljenja u ovoj godini ujedno se obilježava 50. godišnjica uvođenja Proširenog programa cijepljenja (EPI) i ovi su podaci rezultati tog Programa u svijetu.

Zaštita od bolesti cijepljenjem pravo je svakog čovjeka, poručili su predstavnici struke, institucija i pacijenata na press konferenciji naziva "Cijepljenje, moje pravo", održanoj danas u press clubu Hrvatskog novinarskog doma u Zagrebu.

- Imunizacija omogućuje konzumaciju nekoliko prava iz Europske povelje o pravima pacijenata; pravo na preventivne mjere, pravo na dostupnost, pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli, pravo na sigurnost, pravo na inovaciju i pravo na individualni pristup.

Smatram kako generalno građani Hrvatske o svojim pravima razmišljaju tek kad su im ona ugrožena ili prekršena ili kad su stavljeni u situaciju da trebaju koristiti neka od prava zaštite koja su im u datom trenutku potrebna - izjavio je Ivica Belina, mag. educ. eeh., predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu koji je uz Hrvatsku koaliciju za imunizaciju suorganizator ove konferencije.

Iako se zaštita od bolesti cijepljenjem primarno veže uz najmlađe i djecu, cijepljenje je pravo svih građana, neovisno o dobi.

U dostupnosti provođenja cijepljenja neizmjerno je važna uloga ljekarnika. Krajem ove godine izmjenama Zakona o ljekarništvu bit će omogućeno cijepljenje u ljekarnama.

- Cijepljenje od strane ljekarnika zakonski je već regulirano u nekoliko europskih zemalja te je znatno doprinjelo poboljšanju dostupnosti cijepljenja, a samim time i povećanju razine procijepljenosti.

Novim Zakonom o ljekarništvu i edukacijom ljekarnika regulirat će se i proširiti broj cjepnih mjesta u RH, otvoriti mogućnost pravovremene i stručne  edukacije pacijenata o važnosti cijepljenja što bi trebalo rezultirati velikim iskorakom u povećanju procijepljenosti u Republici Hrvatskoj, izjavila je Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini