nezavisni na listi dp-a

Lacković: Zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama, a ne dodvoravanju manjinama

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Maček/Pixsell)

(Snimio Patrik Maček/Pixsell)


Nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta Željko Lacković poručio je u nedjelju kako zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama.  

Saborski manjinski klub aktivno se uključio u pregovore oko sastavljanja parlamentarne većine i na taj način ponovno ukazao na staru boljku da o političkom smjeru Hrvatske odlučuju zastupnici koji se u Sabor biraju pozitivnom diskriminacijom i malim brojem glasova. Izabrani da bi štitili interese manjina koje predstavljaju, a svaki ih predstavlja nekoliko, brinu o pravima koja im nesporno pripadaju i koja neovisno, i u potpunosti, ostvaruju na temelju Ustava i Ustavnog zakona o pravima manjina, poručio je u priopćenju Lacković.

Manjinska jedinstvena podrška za predsjednika novog saziva Hrvatskog sabora, zaštita SDSS-a od navodnog manjinskog ugrožavanja, jedinstvo u obrani neugroženih demokratskih vrijednosti, zapravo je, smatra Lacković, manipulacija koja dovodi u pitanje odredbe izbornog zakona kojima se jednako vrednuju prava i ovlasti manjinskih zastupnika s ostalim izabranim zastupnicima.

Upravo su manjinski zastupnici bili zaslužni da i u ranijim vremenima nismo imali koalicijske vlade unatoč nepostojanju apsolutnih izbornih pobjednika, pa se na njih gledalo kao na svojevrsni stabilizacijski faktor, no možda je vrijeme da se uvaži izborna volja većine birača, poručuje Lacković.

Naglašava i kako se, uz priznavanje svih dosadašnjih prava manjinskim zastupnicima, pa možda  i osnivanja ministarstva nacionalnih manjina radi dodatne zaštite interesa svih nacionalnih manjina, ukazuje nužnim ograničiti njihov utjecaj prilikom izglasavanja Vlade i usvajanja proračuna, a sve kako bi volja većine birača imala odražaj i na politički sastav budućih vlada.

Stavovi pojedinaca o zaštiti manjina i demokratičnosti političkog sustava potpuno su promašeni kada je riječ o otvorenoj i legitimnoj političkoj konfrontaciji suprotstavljenih politika DP-a i SDSS-a, poručuje Lacković. Dodaje kako je ova situacija ozbiljan razlog za usmjeravanje pregovora i postizanja postizbornih dogovora s onim akterima koji dijele stavove o nužnosti većeg stupnja uvažavanja volje birača, jer upravo zaštita demokratičnosti sustava leži u koalicijskim vladama u budućnosti, a ne posipanju pepelom i dodvoravanju manjinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum