Pad temperatura zraka u Lici produljit će sezonu grijanja

U skladištima dovoljan broj drveta

Marin Smolčić / Novi list

Marin Smolčić / Novi list


Prošle godine su korisnici ogrjevnog drveta za loženje u Lici bili podosta zabrinuti jer su neki mediji poluinformacijama podizali tenzije uoči ložne sezone. Kako je ovih dana krenula situacija vezana uz temperature zraka i klimatske uvjete diljem Like sezona loženja svakako će se ovog proljeća ponešto produljiti. Tko je vjerovao svojim nagađanjima i neuobičajeno toplim ličkim zimama unatrag nekoliko godina, ovih dana traži poneki dodatni kubni metar kako bi se sezona grijanja malo produljila. Vezano uz količine i cijene ogrjevnog drveta raspitali smo se u Podružnici Uprave šuma u Gospiću gdje nam je voditelj Podružnice Mario Stilinović potvrdio da je kao i svake sezone grijanja potražnja za ogrjevom stalna. „Sve naše šumarije imaju na skladištima pripremljene dovoljne količine ogrjevnog drveta.

Za privatna kućanstva cijena kubnog metra u trupcima iznosi 31.77 eura jer mi ne pripremamo drva u cjepanicama. Jedini naš nedostatak u proizvodnji ogrjeva je pomanjkanje sjekača u sezoni priprema, odnosno sječe stabala. Taj problem se često javlja pa nam u tome dijelu posla pomažu sjekači koje angažiramo od privatnika koji se također bave proizvodnjom ogrjevnog drveta. Važno je naglasiti da u Lici svakako ne vlada oskudica drveta kojega domaćinstva koriste za grijanje“, navodi voditelj Mario Stilinović.

Sjekači su uvijek vrlo traženi Od nekolicine privatnika doznajemo kako je suradnja s Hrvatskim šumama stalna i korektna. Tvrde kako je u odnosu na prijeratno razdoblje posvuda smanjen broj sjekača za gotovo polovicu potreba u privatnom i državnom sektoru. Ta razlika se uglavnom zadovoljava uvozom radne snage iz Bosne i Hercegovine. Budući da nekim ličkim domaćinstvima u ovo vrijeme nedostaje samo „poneki kubik“ i da svi nemaju uvjete za smještaj i obradu trupaca, u pomoć priskaču privatnici. Cijena kubnog metra ogrjevnog drveta ovih dana se nešto povećala pa s dostavom u cjepanicama od metra dužine iznosi od 60 do 64 eura. Kada je riječ je o drvima pripremljenim za loženje, ili u „furcima“ duljine do 25 cm, cijena kubnog metra kreće se oko 65 eura. U privatnim angažmanima također se najviše dostavljaju bukova drva, ali u ovo doba godine u obzir dolaze i ostale vrste: hrast, grab, jasen, javor, breza, joha... Važno je da su drva dobro suha i daju toplinu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom