VLATKO CVRTILA

Jesmo li na rubu Trećeg svjetskog rata? Analitičar: "Povucimo paralelu s početkom Drugog. Jedno je mjesto ključno"

| Autor: Portal NoviList
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Jesmo li nakon najave Izraela da će odgovoriti na subotnji iranski napad na svoj teritorij na rubu Trećeg svjetskog rata? Profesor Vlatko Cvrtila kaže da će nam odgovor na to pitanje dati sljedeći dani.

“Ako povučemo paralele s početkom Drugog svjetskog rata, on je počeo tako da se nekoliko regionalnih sukoba zapravo spojilo u jedan svjetski sukob. Sada imamo nekoliko regionalnih sukoba. Imamo u Europi, imamo na Bliskom istoku i još je možda pitanje jugoistočne Azije, što će se tamo događati. Ako tamo dođe do određenih promjena onda smo sigurno na pragu Trećeg svjetskog rata”, rekao je Cvrtila za RTL.

Mišljenja je da su sastanci ratnog kabineta dio taktike Izraela da stvara javni pritisak na Iran.

“Jasno je da će Izrael odgovoriti, i ne samo kako će odgovoriti, već i hoće li to biti odgovor onakav kakav je zapravo Iran započeo, rakete, napad na teritorij…. Izrael u svojoj povijesti nikada nije opraštao i to je bitna stvar. Samo je pitanje što će sada poduzeti. Izrael ima jako puno sredstava za odgovor koji mogu biti vojna sredstva, ali ima i druga sredstva koja je i do sada koristio, tako da, može se dogoditi da Izrael posluša svjetske čelnike, pogotovo zapadne i ne ide u eskalaciju odmah sada, jer to bi bila zaista velika eskalacija. Nakon toga je teško predvidjeti što bi se moglo dogoditi. A bilo bi puno toga loše”, dodao je Cvrtila.

Podsjeća da eskalacija između dviju zemalja počinje još u prosincu.

“Što je Izrael radio sve ovo vrijeme rata u Siriji, odnosno od trenutka kada je Hamas izvršio pokolj na teritoriju Izraela. Dakle, oni su gađali iranske dužnosnike, odnosno vojne dužnosnike koji u Siriji pomažu sirijskom režimu. I ne samo da pomažu, nego održavaju tu mrežu pod svojom kontrolom na sirijskom teritoriju, ali i Hezbolah. To su ljudi koji izravno koordiniraju te mreže otpora na Bliskom istoku. Izraelci su u Siriji ubili u 12 mjesecu jednog visokog dužnosnika, pa u prvom mjesecu, pa u trećem mjesecu, ali to je sve bilo izvan službenih prostora ambasade, recimo to tako. Sada je bio napadnut teritorij. Konzulat je teritorij. I to je prelilo čašu”, tumači Cvrtila.

Siguran je da će u slučaju izraelskog odgovora, iranska odmazda biti još žešća.

“Iran nije na granici Izraela, daleko je. Ali može dalekometnim naoružanjem s puno većim brojem nego što je to bilo sada, bez upozorenja, ali ne samo to, tu je Hezbolah. Hezbolah je cijelo vrijeme u Libanonu, recimo, miran. Uvijek je bio strah Izraela da bi se otvorila ta druga fronta. U ovom trenutku Izraelu možda ne odgovara eskalacija visoke razine koja bi otvorila neki novi front i to bi im sigurno moglo pokvariti planove”, kaže Cvrtila za RTL.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini