SUĐENJE I UHIĆENJA U TORINU

Trgovina maloljetnicama iz Hrvatske: Poslali ih da prose, kradu, prodaju drogu i prostituiraju se u Italiji

| Autor: Novi list
(Foto X)

(Foto X)


Razokriven je slavenski klan trgovaca robljem. Dovozili su maloljetnice iz Srbije i Hrvatske u Italiju. Riječ je o maloljetnicima, odnosno tinejdžericama. Tom će se klanu sada suditi u Italiji po optužnici za trgovinu ljudima.

Pretvorene u tvornice novca

Djevojke iz vrlo siromašnih obitelji kupljene su lažnim obećanjima o braku, na koji su majke i očevi pristajali, da bi ih zatim banda pretvorila u "tvornice novca", piše Il Corriere della Sera.

Teško je čak i pročitati detaljni tijek događaja. Po nalogu pripadnice bande Dragice Vrbanović, 56-godišnjakinje rođene u Hrvatskoj, jednoj mladoj djevojci oduzeti su osobni dokumenti i svaki dan je do večeri bila je prisiljena prositi, na zimi i vrućini. Po nalogu 61-godišnjeg pripadnika bande Pavla Đurđevića, druga je maloljetnica podučena kako bi mogla obijati brave, izbjeći alarmne sustave, brzo pregledavati stanove, krasti novac i nakit, mobitele i računala i na kraju pobjeći bez ostavljanja tragova. Sve se to događalo uz stalne prijetnje, fizičke napade, a djevojkama su bili zabranjeni telefonski razgovora s obiteljima.

Uhidbeni nalozi i lov na bandu

Banda je svoje žrtve kontrolirana sustavno te je bijeg bio gotovo nemoguć. Ipak, jedna je maloljetnica uspjela izbjeći stražare, doći do tetke koja živi u Milanu i vratiti se kući. Bila je to prekretnica! Uslijedila je prijava policiji te zaštićena saslušanja pred sucima uz pomoć psihologa. Bio je to dug, vrlo težak, kompliciran put i za policiju i suce, koji su trebali prevladati strah mladih žrtava,  razbiti njihove mentalne obrasce kako bi vjerovale vlastima i oslonile se na njih. Pokrenuta je borba za pravdu, izdani su uhidbeni nalozi i istražitelji su započeli lov na pripadnike bande. Suđenje se održava na sudu u Torinu jer je to bilo posljednje logističko odredište klana, a u tom su gradu ujedno karabinjeri proveli uhićenja.

Humanitarni prioritet bilo je spašavanje djevojaka, a otkriveno je da su ih članovi bande koristili i za prodaju droge, a ne samo za  prosjačenje, džeparenje, pljačku, krađu i prostituciju. Ispostavilo se da Đurdević ima niz pseudonima koji su mu često dopuštali izbjegne pravdu, a iza sebe ima niz pljački.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum