MORH

Stigao vam je poziv za vojnu pričuvu? Evo tko ga još može očekivati i morate li se odazvati

| Autor: Glas Istre
(Snimio Mislav Klanac)

(Snimio Mislav Klanac)


Građanima diljem Hrvatske na kućne adrese ovih dana stižu pozivi za vojnu pričuvu. U HRT-ovom "Studiju 4" o toj temi govorio je Ivan Jušić, MORH-ov ravnatelj Uprave za ljudske potencijale.

- Ustavna obaveza svakog sposobnog građanina Republike Hrvatske je braniti Republiku Hrvatsku. Vojni obveznici su muškarci stariji od 18 godina i mlađi od 55 godina i razvrstani su u pričuvu. Imamo razvrstanu i nerazvrstanu pričuvu.

U razvrstanu pričuvu ulaze svi vojni obveznici koji imaju određenu vojnu stručnu specijalnost, odnosno oni koji su prošli vojnu obuku ili su u jednom dijelu svoje karijere bili djelatni pripadnici Hrvatske vojske, ali više nisu i prelaze u pričuvu.

Na temelju naredbe ministra obrane upućen je poziv za 26 pričuvnika s područja Grada Zagreba. 

- Radi se o 1. pješačkoj pukovniji koju popunjavaju vojni obveznici područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Djelomično će biti podignuta 4. pješačka pukovnija koja je na području Istre i Logistička pukovnija koja pokriva cijelu Republiku Hrvatsku, govori.

Kaže kako se pozivaju samo razvrstani pričuvnici kojima je već određen ratni raspored.

- Njima je ranije priopćen njihov ratni raspored i oni već znaju u koje su postrojbe raspoređeni. Radi se o redovnim aktivnostima OSRH, rekao je Jušić.

Moraju li se svi odazvati?

- Da, postoji obaveza odaziva na poziv. Ukoliko postoji opravdani razlog zbog kojeg se netko ne bi odazvao, treba se obratiti nama i u tom slučaju se može dobiti i odgoda, rekao je Jušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter