MOSKVA

Ruske pekarske tvrtke najavljuju poskupljenje kruha - Kommersant

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupina ruskih pekarskih tvrtki izvijestila je maloprodajne lance da će u kolovozu podići cijene kruha za sedam do 12 posto zbog većih troškova proizvodnje i ograničenog učinka državne potpore, piše u ponedjeljak dnevnik Kommersant.

Rusija spada među najveće izvoznike pšenice u svijetu, a u drugoj polovini 2020. ograničila je izvoz žitarica i uvela kontrolu poskupljenja suncokretova ulja i šećera kako bi zaustavila snažan rast cijena hrane.

Ta dva prehrambena proizvoda nisu poskupjela za potrošače, ali jesu za proizvođače kruha, rekli su izvori u sektoru za Kommersant, dodajući da su poskupjeli i margarin, ambalaža i transport.

Rusko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u ponedjeljak da ne vidi razloga za značajno poskupljenje kruha budući da je pšenica u Rusiji ove godine pojeftinila 7,2 posto.

Cijene pšeničnog kruha porasle su pak od početka godine 4,6 posto, dodaju.

Naglasili su da proizvođači kruha dobivaju državne subvencije od dva rublja odnosno 2,7 centi po kilogramu kako ne bi podizali cijene.2021, it added.

Pekarske kompanije tvrde pak za Kommersant da subvencije podmiruju tek dio njihovih rastućih troškova, dodajući da ih neke od njih više neće tražiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini