LUXEMBOURG

Rast troškova rada u Hrvatskoj ubrzao u trećem tromjesečju, znatno iznad europskog prosjeka - Eurostat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Troškovi rada po satu u Hrvatskoj poskočili su u trećem tromjesečju, gotovo dvostruko snažnije od prosjeka eurozone, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u Hrvatskoj porasli su u razdoblju od srpnja do rujna pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U drugom su tromjesečju prema revidiranim Eurostatovim podacima uvećani 2,2 posto.

Pritom su troškovi plaća porasli šest posto dok su troškovi doprinosa gotovo stagnirali. U prethodnom su tromjesečju troškovi plaća porasli 2,8 dok su troškovi doprinosa smanjeni 1,1 posto.

Najsnažnije su u razdoblju od srpnja do rujna porasli ukupni troškovi rada po satu u uslužnom sektoru, za 7,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijedi industrija s 3,2 posto,

Građevinski sektor bilježio je pad ukupnih troškova rada, za 1,6 posto.

Uslužni sektor bilježio je i najveći rast troškova plaća, za 8,6 posto. U industriji porasli su 3,8 posto. Građevinski sektor bilježio je pad troškova plaća za 1,7 posto.

Troškovi doprinosa smanjeni su u sva tri sektora - za jedan posto u građevinskom sektoru, za 0,9 posto u sektoru usluga te za 0,8 posto u industriji.

Rumunjska četvrti uzastopni kvartal s najvećim rastom troškova rada

Među zemljama EU-a daleko najveći rast ukupnih troškova po satu i u trećem je tromjesečju bilježila Rumunjska, za čak 13,2 posto. Slijedi Bugarska s 10 posto.

Najblaže je pak povećanje ukupnih troškova rada po satu u razdoblju od srpnja do rujna bilježio Luxembourg, za 0,3 posto. Slijedi Finska s 0,4 posto većim ukupnim troškovima rada po satu.

Istu stopu rasta ukupnih troškova rada kao i Hrvatska bilježio je Portugal. U skupini je i Litva sa 4,9-postotnim povećanjem troškova rada.

Gotovo ravnomjeran rast troškova na europskoj razini

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni ukupni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 3,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U drugom su tromjesečju prema revidiranim podacima Eurostata uvećani 3,2 posto.

Troškovi plaća porasli su pritom 3,2 posto a troškovi doprinosa 2,7 posto.

Ukupni rast odražava gotovo ujednačeno povećanje troškova rada u sva tri sektora - za 3,3 posto u industriji, za 3,2 posto u građevinskom sektoru, te za 3,1 posto u sektoru usluga.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju porasli 2,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U drugom su tromjesečju prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda uvećani 2,8 posto.

Pritom su troškovi plaća i doprinosa rasli ujednačeno, za 2,6 posto.

Industrija je pritom bilježila najveći skok ukupnih troškova rada, za 2,9 posto. U uslužnom sektoru porasli su 2,5 posto a u građevinskom 2,3 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini