PEKING

Kina očekuje slabiju inozemnu potražnju na kraju godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kinesko gospodarstvo sučeljava se sa sve većim rizikom posustajanja vanjske potražnje u četvrtom tromjesečju, rekla je u četvrtak glasnogovornica ministarstva trgovine.

Svjetsko gospodarstvo gubi zamah i trgovinsko okruženje za Kinu postaje sve složenije, rekla je glasnogovornica ministarstva trgovine Shu Yueteng na redovitoj konferenciji za novinare.

"U četvrtom tromjesečju očekuje se zaoštravanje rizika usporavanja vanjske potražnje", rekla je Shu.

Kineski izvoz porastao je u rujnu za 5,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od travnja, a uvoz je gotovo stagnirao.

Procjena kineskog ministarstva trgovine poklopila se sa pooštravanjem monetarne politike u SAD-u i eurozoni kako bi se obuzdala užarena inflacija. Viši troškovi zaduživanja koče pak gospodarski rast.

Unatoč izazovima, uvjeti su i dalje povoljni za stabilan rast trgovine između Kine i drugih zemalja, naglasila je glasnogovornica kineskog ministarstva trgovine.

Nulta tolerancija prema covidu istodobno je teško pogodila sektore osjetljive na mjere suzbijanja pandemije, poput kompanija koje pružaju usluge, dodala je.

"Tržište potrošnje i dalje se oporavlja i raste, ali zbog neočekivanih čimbenika, uključujući nova žarišta covida, tržišni subjekti u sektorima fizičke maloprodaje, ugostiteljstva i smještaja, i dalje su sučeljeni s velikim pritiskom", objasnila je Shu.

Mjere potpore trebale bi po njezinim riječima osigurati oporavak potrošnje.

Promet u maloprodaji, pokazatelj potrošnje, porastao je u rujnu samo za 2,5 posto, nakon 5,4-postotnog skoka u kolovozu, naglašavajući još uvijek krhku domaću potražnju, napominje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of