LONDON

Izvoz škotskog viskija porastao unatoč američkim carinama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izvoz škotskog viskija porastao je u 2019. godini, dosegnuvši rekordnih gotovo pet milijardi funti, zahvaljujući većoj prodaji u Tajvanu i Indiji koja je neutralizirala negativan utjecaj američkih carina.

Izvoz je u prošloj godini porastao četiri posto, na 4,9 milijardi funti (5,81 milijardu eura).

Najviše je porasla vrijednost izvoza u SAD, za 2,8 posto, na 1,1 milijardu funti, unatoč uvođenju carina na slad i neke žestice u listopadu.

Nakon što je Svjetska trgovinska organizacija ocijenila da su europske zemlje subvencijama za proizvođača zrakoplova Airbus prekršile propise o državnoj pomoći, Washington je prošle godine uveo carine na 25 posto na čitav niz europskih proizvoda, uključujući škotski viski.

Zbog tog je poteza izvoz u SAD u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema Udruženju proizvođača škotskog viskija pao za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

"Carine teško pogađaju proizvođače, posebno male destilerije", istaknula je u priopćenju izvršna direktorica udruženja Karen Betts.

"Neki se sada pitaju kako će nastaviti izvoziti u SAD, mogu li otvoriti alternativna tržišta, što ne ide brzo, i ako ne, kako će njihove kompanije opstati", dodala je Betts.

Negativan utjecaj američkih carina neutralizirao je skok izvoza u Tajvan, za 22 posto, te u Indiju, za 19,7 posto.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini