BERLIN

IBM donosi u Europu prvo kvantno računalo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki tehnološki div IBM postavit će u centru u blizini Stuttgarta kvantno računalo iz serije Q System One, prvo te vrste u Europi, objavilo je petak društvo za primijenjeno istraživanje Fraunhofer.

Cilj je istraživanje tehnologija, aplikacijskih scenarija i algoritama kako bi se razvilo znanje i poboljšala konkurentnost Njemačke na globalnoj razini.

Kvantno računalo odgovor je na fizička ograničenja postojećih računala visokih performansi. Pohranjuje informacije, ne kao bitove u binarnom sustavu već kao „qubitse” koji istovremeno mogu biti i jedan i nula.

To im omogućuje da podatke obrađuju daleko brže nego postojeća računala. Trenutno su predmet istraživanja i do sada nisu bili u komercijalnoj primjeni.

Sustav u Ehnigenu, glavnom IBM-ovom središtu za Njemačku, Austriju i Švicarsku, trebao bi početi s radom početkom iduće godine.

Očekuje se da će se kvantna računala koristiti za istraživanja novih lijekova, razvoj umjetne inteligencije (AI) i za optimizaciju logističkih lanaca opskrbe.

IBM je javnosti predstavio Q System One u siječnju 2019. godine. Čine ga rashladna jedinica, kriostat nalik zlatnom svijećnjaku, i kvantni čip koji se nalazi na dnu uređaja.

Straga se nalazi velika upravljačka jedinica koja šalje i prima signale koje obrađuje, pojašnjava dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini