PARIZ

Francuska vlada najavila dodatnih 1,5 mlrd eura za zdravstvo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska vlada u srijedu je najavila isplatu dodatnog novca za bonuse tisućama medicinskih sestara, u sklopu plana o hitnim investicijama u bolnički sustav u kojem raste nezadovoljstvo zbog prekomjernog posla i manjka zaposlenih. 

Premijer Edouard Philippe na današnjoj je tiskovnoj konferenciji izjavio da će u iduće tri godine bolnicama biti isplaćeno dodatnih 1,5 milijardi eura.

Tim novcem želi se smanjiti pritisak na sustav suočen sa sve većim brojem pacijenata koji na sustavu hitnog prijema završavaju zbog manjih ili uobičajenih zdravstvenih teškoća.

Približno 40.000 medicinskih sestara i njegovatelja u Parizu i predgrađima s plaćama manjim od 1.900 eura mjesečno dobit će godišnje bonuse za kompenzaciju viših troškova života, izjavila je ministrica zdravstva Agnes Buzyn na tiskovnoj konferenciji.

"Moramo prepoznati da je situacija u Parizu posebna", rekla je Buzyn, priznavši da troškovi stanovanja, skrbi o djeci i ostali troškovi "značajno slabe kupovnu moć nekih njegovatelja".

Zaposlenici specijalizirani sa skrb o starijim osobama primat će bonus 100 eura mjesečno, počevši od iduće godine, rekla je ministrica. Bolnice će također pripomoći s dodatnih 200 milijuna eura koje će usmjeriti u bonuse tamo gdje budu potrebni.

Te su vladine mjere donesene nakon što su 14. studenoga tisuće liječnika i ostalih zaposlenik u bolnicama osoblja izašle na ulice diljem zemlje, tražeći veću državnu potrošnju na zdravstvo nakon godina štednje koje su ugrozile skrb o pacijentima.

U prethodnim istupima ove godine ministrica zdravstva bila je najavila dodatnih 750 milijuna eura kroz razdoblje od tri godine, nakon višemjesečnih prosvjeda i štrajkova. Zaposlenici su taj iznos glatko odbili, ocijenivši da ni izdaleka nije dovoljan.

Država je danas najavila i da će preuzeti 10 milijardi eura dugova bolnica, čime će sustavu omogućiti da se zaduži kako bi mogao investirati.

Premijer za nagomilane dugove u bolničkom sustavu u iznosu od 30-tak milijardi eura smatra odgovornom prijašnju vladu koja je državna jamstva davala nizu državnih kompanija, zapostavljajući problem nagomilanih dugova.

Philippe je ujedno odbacio tvrdnje da vlada neodgovorno povećava ionako velik javni dug, koji iskazan udjelom u BDP-u iznosi 99 posto i time uvelike premašuje limit u eurozoni od 60 posto.

"Cilj mi nije nastaviti povećavati, unedogled i nerazumno, francuski javni dug", kazao je. "Naprotiv, želim ga zadržati na razini koju naša država može podnijeti", ustvrdio je premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter