BRUXELLES

EU preuzima inicijativu u pokušaju premošćivanja blokade WTO-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija sprema se izmijeniti propise i u suradnji s trgovinskim partnerima izgraditi mehanizam za rješavanje sporova kojim bi se premostila trenutna blokada arbitražnog tijela Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Europska komisija predložila je u četvrtak promjene zakona za kojim je već posegnula kako bi ograničila uvoz čelika nakon američkog de facto zatvaranja tržišta u 2018. podizanjem carina.

Time Bruxelles reagira na krizu u WTO-u koju je prouzročio SAD dvogodišnjom blokadom imenovanja dvoje novih sudaca WTO-ova arbitražnog tijela za rješavanje trgovinskih sporova. Mandati dvoje sudaca istekli su u utorak pa je arbitražno tijelo ostalo bez kvoruma potrebnog za donošenje presuda.

To znači da se zemlje koje eventualno nisu zadovoljne presudom prvostupanjskog WTO-ova tijela nemaju kome žaliti.

Europska komisija dogovorila je s Kanadom i Norveškom da žalbe rješavaju bivše članice i članovi prizivnog tijela, što propisi WTO-a dopuštaju. Bruxelles želi da im se pridruže i druge zemlje s kojima su se više puta sporili oko trgovine.

Danas je Europska komisija otišla korak dalje. Predložili su da u slučaju da WTO-ovo tijelo presudi u korist EU-a a druga strana otkloni mogućnost žalbenog postupka, sami izračunaju kompenzaciju u vidu kvota i carina. To je inače zadaća WTO-va žalbenog tijela.

Prijedlog se bazira na postojećem WTO-ovom mehanizmu koji dopušta kompenzaciju, kao u slučaju s odobrenim američkim kompanzacijskim carinama na uvoz iz Europske unije zbog nepropisnih europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu.

Sustav bi se mogao koristiti i u tužbama protiv trgovinskih partnera s kojima je Europska unija sklopila sporazume o slobodnoj trgovini, poput Ukrajine i Južnoafričke Republike. Bruxelles s Ukrajinom vodi spor oko izvoza drvne građe a s JAR-om oko peradi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum