sve veće razlike

U javnom sektoru plaće porasle za trećinu, dok u privatnom nisu ni blizu. Zašto je to tako?

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Vedran Karuza)

(Snimio: Vedran Karuza)


Sektor ugostiteljstva je devastiran, žale se ugostitelji. Domaći radnici ne javljaju se na natječaje za posao, piše N1.

U sektorima turizma i građevine, u kojima nedostaje najviše radnika, prosječna plaća iznosi oko 1000 eura neto. Istovremeno, neto plaća u javnom sektoru rasla je za 33 posto u odnosu na lani pa je u ožujku iznosila gotovo 1700 eura.

"Kad imate ovakav pritisak porezne presije kakav imate, dobro da uopće možemo više isplaćivati plaće. Toliko parafiskalnih nameta, poreza, prireza, davanja, nameta, regula… Kad podvučemo crtu, kažemo, sretni smo da smo uopće nešto zaradili", rekao je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Premijer sada najavljuje i porast plaća za ministre. Nesrazmjer između plaća u privatnom i javnom sektoru pravda uspjesima Vlade.

"Mi smo u situaciji da imamo prosječnu plaću u visini od 1326 eura što znači da je prosječna plaća narasla s 749 na 1326. To znači da smo učinili tako veliki napor da je prosječna plaća narasla za 777 eura", rekao je premijer Andrej Plenković.

Oporba smatra da je vladajućima u interesu da ljudi koji ne rade u javnom sektoru i nemaju stranačku iskaznicu HDZ-a i dalje odlaze iz Hrvatske. Realni sektor je taj koji može biti kritičan.

"U ovim osam godina koliko je Andrej Plenković na vlasti nije se napravilo ništa da se struktura ekonomije okrene u smjeru stvaranja kvalitetnijih radnih mjesta koja donose dodatnu korist", rekla je Ivana Kekin iz Možemo.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da je podizanje plaća javnom sektoru opravdano jer bi hrvatski građani trebali imati prosječno 2000 eura plaću neto. Ali neopravdano je jer se nisu stvorili uvjeti da privatni sektor može doseći taj prosjek.

Dok se stanje u privatnom sektoru ne promijeni, svoje će nezadovoljstvo još mnogi izraziti odlaskom iz zemlje.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter