SVJETSKA TRŽIŠTA

Europski ulagači oprezni uoči sjednice BOE

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon rasta cijena dionica četiri dana zaredom, jer ulagači ne žele riskirati uoči sjednice čelnika britanske središnje banke (BOE).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,01 posto, na 8.355 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 18.545 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,06 posto, na 8.126 bodova.

U fokusu ulagača bit će sjednica čelnika britanske središnje banke. Premda se ne očekuju promjene u monetarnoj politici, ulagači će pažljivo pratiti poruke čelnika banke.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale oko 1,1 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,8 i 1,1 posto. U

Ulagače u Kini ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci o vanjskoj trgovini. Kineski izvoz porastao je u travnju 1,5 posto na godišnjoj razini, a uvoz 8,4 posto.

Ti podaci podržali su nade ulagača u jačanje inozemne, ali i domaće potražnje, s obzirom da su u ožujku pali i izvoz i uvoz.

Na ostalim burzama u regiji trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0,44 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks pao 0,2 posto.

Osim poslovnih izvješća kompanija, nema vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na tržište.

„Jednostavno, čeka se novi pokretač koji će usmjeriti tržište. To će vjerojatno biti izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u, koja će biti objavljena idućega tjedna. Mislim da ulagači nisu voljni previše riskirati dok se ne vide novi podaci o inflaciji”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža nada ulagača da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati kamatne stope.

No, dužnosnici iz Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini