svjetska tržišta

Europske burze porasle, u fokusu rezultati kompanija

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,38 posto, na 8.345 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,34 posto, na 18.495 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 8.109 bodova.

U fokusu ulagača su, kao i prethodnih dana, poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,6 i 0,8 posto. U Australiji i Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

U fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati najvećih kompanija iz regije, dok drugih značajnijih gospodarskih vijesti nema.

Zbog toga se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu jučer, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks porasli blagih 0,1 posto, dok je Nasdaq za toliko pao.

Nakon tri dana znatnog rasta indeksa, jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno.

Podršku tržištu i dalje pruža nada ulagača da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u rujnu, nakon što su podaci, objavljeni prošloga petka, pokazali da se tržište rada 'hladi', što bi moglo značiti da bi idućih mjeseci inflacija mogla popustiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini