testiranje kapaciteta

Španjolski telekom prebacuje mobilnu mrežu u Njemačkoj u Amazonov 'oblak'

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Njemačka podružnica španjolske telekomunikacijske skupine Telefonica najavila je da će do kraja mjeseca prebaciti mobilnu mrežu u Amazonov 'oblak', testirajući kapacitete tehnologije za upravljanje podatkovnim prometom i pozivima.

Telekomi su do sada u oblak prebacivali samo sporedne dijelove poslovanja, uključujući IT, napominje Reuters.

Veliki igrači u sektoru računalstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali operateri su oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

"Planiram testirati (mobilnu mrežu u oblaku - op. ur.) barem jedno do dva tromjesečja i prebaciti najmanje 30 do 40 posto korisničke baze do 2025. odnosno 2026. godine", objašnjava glavni tehnološki i informacijski direktor Telefonica Germany Mallik Rao.

Kompanija u Njemačkoj ima 45 milijuna korisnika.

Amazon Web Service (AWS) i Telefonica Germany nisu objavili financijske detalje sporazuma.

Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. 'Oblak' bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Američka telekomunikacijska kompanija Dish jedina je do sada prebacila jezgru mobilne mreže u Amazonov oblak, još na samom početku poslovanja 2021. godine.

"Dish je bio puno lakši jer nisu imali sustave koje je trebalo modificirati za rad u oblaku", rekao je potpredsjednik AWS-a Jan Hofmeyr.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater