svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni na početku tjedna

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer nema značajnijih novih vijesti, dok su cijene nafte blago porasle, a dolar blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,00 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji i Šangaju porasle između 0,5 i 1,1 posto. U Hong Kongu su blago pale, dok se na burzama u Tokiju i Južnoj Koreji zbog praznika ne radi.

Kako se na nekoliko velikih burzi ne radi, obujam trgovanja je manji nego što je to uobičajeno. Mirno se trguje i zbog toga što nema značajnijih novih vijesti.

Veći rast cijena dionica u Šangaju uglavnom se zahvaljuje ponovljenim porukama kineskih vlasti da će uskoro uslijediti nove poticajne mjere.

Podršku tržištima pruža, također, rast Wall Streeta u petak, nakon što su novi podaci pokazali da se američko tržište rada 'hladi'.

U travnju je, prema izvješću objavljenom u petak, broj zaposlenih u SAD-u porastao za 175.000, oko 70.000 manje nego što su analitičari očekivali, pri čemu je stopa nezaposlenosti porasla s 3,8 na 3,9 posto.

Plaće su, pak, u posljednjih 12 mjeseci porasle za 3,9 posto, manje u odnosu na rast od 4,1 posto mjesec dana prije.

'Hlađenje' tržišta rada podržalo je procjene da bi Fed u ovoj godini mogao smanjiti kamatne stope u dva navrata, počevši od rujna, što je pozitivno utjecalo na Wall Street.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,12 bodova, dok je u petak navečer iznosio 105,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 153,60 jena.

Prošloga je tjedna u jednom trenutku tečaj dolara po prvi put nakon 34 godine premašio 160 jena, pa su japanske vlasti intervenirale na tržištu kako bi zaustavile slabljenje jena. Zbog toga posljednjih dana tečaj dolara prema jenu znatno oscilira.

I dok je jutros prema jenu ojačala, američka je valuta oslabila prema europskoj. Tako je cijena eura dosegnula 1,0765 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0760 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna potonule oko 7 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,18 posto, na 83,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,24 posto, na 78,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini