statistike

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala četvrti mjesec zaredom: Evo u kojim granama je najveći pad

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 4,1 posto, a pale su i zalihe kapitalnih proizvoda, i to za 4 posto.

Istodobno su zalihe energije skočile 6,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,6 posto. I na godišnjoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, i to za 13,7 posto, a pad su bilježile i zalihe energije, za 12,2 posto, dok su najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, 18,2 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju porasle za 8,2 posto, a na godišnjoj razini pale za 6,4 posto.

Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini pale za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 6,8 posto. U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17 posto, a najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji električne opreme, 15,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe u proizvodnji namještaja, za 35,9 posto, a najviše su porasle u proizvodnji strojeva i uređaja, za 38,3 posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u ožujku pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za 5,7 posto, dok je u odnosu na prethodni mjesec porasla 1,4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum