svjetska tržišta

Europske burze porasle na početku tjedna

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nastavivši pozitivan trend od prošloga tjedna, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,48 posto, na 8.179 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 18.196 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 8.111 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 1,2 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Tako azijske burze prate rast Wall Streeta u petak, kada su snažno porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Microsoft.

Osim kvartalnih poslovnih rezultata, u fokusu ulagača bit će ovoga tjedna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak.

Doduše, kako je inflacija u SAD-u i dalje povišena, nitko ne očekuje da će Fed na ovoj sjednici smanjiti kamatne stope, no ulagači će pažljivo analizirati priopćenje središnje banke i konferenciju za medije njezina predsjednika Jeromea Powella.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater