zavrzlama

Na dan izbora ste na rasporedu na poslu, a ne znate možete li ne otići na posao? Niste jedini

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


"S terena stalno dobivamo upite gdje se ljudi opravdano pitaju moraju li taj dan raditi ako u rasporedu radnog vremena njihov poslodavac naloži da taj dan moraju raditi", ističe Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

"Stvar je u tome da nama u radnom pravu nedostaje tumačenje što je to neradni dan, odnosno kada se na taj neradni dan ne smije raditi i što to znači za radnike, imaju li oni u krajnjoj liniji mogućnost odbiti raditi iako ih je poslodavac stavio rad dan na radni raspored", objašnjava Brnardić.

Za mišljenje je RTL pitao stručnjaka za radno pravo Viktora Gotovca.

"Mislim da su radnici u lošijoj poziciji ako je poslodavac odlučio raditi. Oni će vjerojatno onda na neki način moći da budu više plaćeni. Nisam siguran da radnici mogu sami birati", kaže Gotovac. Smatra da je donekle lakša situacija prema Zakonu o trgovini.

"Tu, dakle, nema apsolutne zabrane da taj dan trgovine rade, ali ponovno se postavlja pitanje mogu li radnici odbiti raditi odnosno ako će raditi koje uvećanje plaće će dobiti", kaže Gotovac.

Stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik podsjeća, pak, da prema Zakonu o trgovini neradna izborna srijeda ne može ući u fundus 16 nedjelja tijekom godine u kojima trgovci ne mogu raditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of