stavovi struke

Cijene hrane i pića i dalje rastu. Hoće li povećanje plaća utjecati na stopu inflacije?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Stagnacija godišnje stope inflacije - koja je u veljači, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4,1 posto - nije dobra vijest za potrošače nakon njezina višemjesečnog usporavanja, piše HRT

Iako je došlo do minimalnog pada cijena hrane i pića - one i dalje rastu stopama bržim od službenog prosjeka inflacije.

Financijske institucije i analitičari ipak predviđaju da će inflacija ove godine dospjeti na razinu od oko 2,5 do 3,5l posto, no postoje zamke. Prva je povećanje plaća.

Jučer potpisani temeljni kolektivni ugovor u javnom i državnom sektoru potvrda je tog smjera pa analitičari strahuju od ulaska u spiralu - rasta plaća i malopodajnih cijena.

Realni rast plaća u Hrvatskoj prošle je godine iznosio 6,2 posto. Za ovu godinu prognoze su različite, od 3,4 posto, koliko predviđaju u HNB-u, do 6 posto koliko predviđaju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Ministar financija, Marko Primorac, ističe da iako inflacija još nije dostigla ciljanih 2 posto, povećanje plaća u javnom i državnom sektoru dolazi u trenutku kada se inflacija smiruje.

- Ja se nadam da će to biti motiv i privatnom sektoru da povećaju plaće, ja mislim da povećanje plaća apsolutno nema alternativu, rekao je ministar.

Rast plaća u privatnom sektoru tijekom prošle godine bio je potaknut manjkom radne snage, a isti se trend očekuje i u 2024. Oko 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama primit će povećane plaće za ožujak.

- To je ipak jedan veliki broj u ukupnom broju zaposlenih u RH tako da možemo očekivati, kad to krene, da će to imat utjecaja na inflacijske trendove, smatra ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Međutim, Velimir Šonje, ekonomski analitičar, vjeruje da utjecaj rasta plaća na inflaciju neće biti značajan jer Hrvatska ovisi o inflaciji u europodručju, gdje se inflacija smiruje.

- To će se postupno preljevati i kod nas i mislim da inflacija više neće biti tako velika tema kao proteklih godina, smatra Šonje.

Prema riječima guvernera Hrvatske narodne banke, Borisa Vujčića, realni rast plaća u 2023. iznosio je oko 6 posto, što je djelomično otežalo usporavanje inflacije. No u 2024. očekuje se da bi rast plaća mogao biti niži, oko 3,6 posto, što ne bi trebalo značajno utjecati na stopu inflacije.

Unatoč tome, poslodavci predviđaju sličan rast realnih plaća kao prošle godine, oko 6 posto, što bi moglo dalje otežati smirivanje inflacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of