svjetska tržišta

Paneuropski Stoxx 600 indeks na novom povijesnom rekordu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim burzama najvažniji indeksi u petak prijepodne bili su u blagom plusu, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, predvođen rastom cijena dionica Standar Chartereda i BASF-a. 

Oko 10 sati Stoxx 600 indeks bio je u plusu 0,09 posto, na 495 bodova i tako na putu novog dobitka već peti tjedan zaredom. 

Istodobno, frankfurtski DAX indeks porastao je 0,02 posto, na 17.373 boda, londonski Ftse indeks za 0,16 posto, na 7.696 bodoav, a pariški CAC za 0,09 posto 7.918 bodova.

Najveća dobitnica bila je dionica britanske banke Standard Chartered, sa skokom cijene za 6,7 posto, nakon što je najavila da će otkupiti vlastite dionice u vrijednosti milijardu dolara zahvaljujući rastu profita.

Znatno je poskupjela i dionica njemačke kemijske kompanije BASF, koja je izvijestila da ove godine planira dodatno smanjiti troškove za milijardu eura te da očekuje oporavak temeljnog profita. To je podiglo cijenu dionice te kompanije za 1,5 posto i potaknulo rast kemijskog sektorskog indeksa za 0,7 posto.

Ipak, investitori su oprezni, jer je objavljeno da je njemačko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju palo za 0,3 posto. Oprez prevladava i uoči daašnjih izjava vodećih dužnosnika Europske središnje banke, među kojima i bančine predsjednice Christine Lagarde, dok investitori čekaju signale oko daljnjeg smjera monetarne politike u eurozoni.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater