koncerti na frekventnim lokacijama 

FOTOGALERIJA / Raznovrsnost glazbenih izričaja: U Puli održan Svjetski dan glazbe

| Autor: Vanesa Begić


Tradicija proslave Svjetskog dana glazbe nastavljena je i ove godine. Iako je petak bio iznimno sparan i težak, vruć dan, grupe turista, izletnika, ali i domaćih zaustavljali su se diljem grada da bi poslušali što su to domaće snage priredile. Naime, Hrvatska glazbena unija obilježava ovaj dan koncertima na frekventnim lokacijama najvećih gradova u Hrvatskoj.

Ispred "stare muzičke škole", kako je svi nazivaju u Smareglinoj ulici i biste Ivana Matetića Ronjgova, Noel Šuran i Zoran Karlić na roženicama odsvirali su mantinjadu - pjesmu koja se u novije doba izvodi kao uvod u pučku svečanost. Generacije onih koji su pohađali tu školu, s posebnom su se nostalgijom prisjetili i lijepih školskih dana u ovoj nezaboravnoj zgradi, koja je izvan funkcije već više od 15 godina.

Vraćajući se na Svjetski dan glazbe, recimo i da je glazbeno i veselo bilo na svim lokacijama. Kvintet Ad libitum (Rudi Ergotić – harmonika, Milan Grbić – violina, Srđan Kolarević – gitara, Nenad Mirt – kontrabas i David Kumpare – klarinet) bio je na Portarati/Ulici Sergijevaca, dok je na Giardinima bio u tijeku sasvim drukčiji glazbeni stil - Goran Tomić trio i portugalski uvijek zanimljivi fado. Osim Gorana Tomića na klasičnoj gitari, sastav čine harmonikaš Diego Vitasović i perkusionist Davorin Grgić.

Park nezaboravnog rodom Puljanina, Sergia Endriga, ugostio je nastup Maera, koji djeluje u sastavu kantautor Valter Milovan uz pratnju Vedrana Grubića na basu, a nešto niže, u Titovom parku publika je mogla uživati u blues glazbi, akademskog likovnog umjetnika, uličnog svirača, gitarista i usnoharmonikaša Oswalda.

(Ne)suđena umjetnička ulica, Kandlerova, ugostila je mladu i perspektivnu glazbenicu ëmü i ukulele, dok su u Parku grada Graza, nastupili publici dobro poznati jazzeri, odnosno Srđan Kuzmanović jazz trio. Ovaj sastav čine kontrabasist Srđan Kuzmanović, bubnjar Marco Quarantotto te Labinjonski trubač Robert Mikuljan.

Ideja o Svjetskom danu glazbe krenula je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter