poslastica za ljubitelje klasične glazbe

FOTOGALERIJA / U Istarskom narodnom kazalištu održan dobrotvorni koncert Stefana Milenkovića

| Autor: Vanesa Begić


Ljubitelji klasične glazbe mogli su, zadnjih nekoliko mjeseci, prisustvovati brojnim kvalitetnim koncertima u izvedbi poznatih glazbenika, kao i mladih talenata.

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula koncertnim ciklusom ''Samo najbolje'' donosi izvedbe nekih od najpoznatijih imena klasične glazbe, a pod nazivom ''Virtuozna dobrota'' u srijedu navečer održan je dobrotvorni koncert violinista Stefana Milenkovića. 

Jedan od najboljih svjetskih violinista udružio je snage s Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula i Lions klubom Pula, koji ove godine obilježava tridesetu obljetnicu djelovanja. Četvrtina prihoda od ulaznica bit će donirana Klubu žena GEA Pula, organizaciji koja se zalaže za podršku ženama oboljelim od raka dojke. Ovaj događaj dio je programa djelovanja Lions kluba Pula za Klub žena GEA Pula, a podržavaju ga Arena Hospitality Group i HDS ZAMP.

Kao što je to bilo i za očekivati, Stefan Milenković, dobitnik nagrada Umjetnik stoljeća i Najhumanija osoba u Srbiji, violinist kojeg je New York Times nazvao "istinskim virtuozom", ponovno je oduševio publiku. Kao da je svaki pojedini njegov koncert najbolji, jedini, poseban, neovisno svirao za svjetske državnike, u velikim gradovima ili kazalištima, uvijek tehnički besprijekorno, u nevjerojatnoj simbiozi s violinom, što zvuči gotovo nestvarno, kao da tome instrumentu daje novi život, u stanju proizvesti tako fine, precizne nijanse zvuka.

Iako je puno puta nastupio u Puli i u Istri, svaki njegov koncert je poseban, svjetsko ime, nekadašnje violinističko čudo od djeteta, a djeluje tako jednostavno, smireno, posvećen svojim notama i violini.

Korepetitorica je ovoga puta bila Natalija Mladenović, renomirana pijanistica iz Srbije, koja je svojim dugogodišnjim radom i nastupima stekla reputaciju vrhunske klavirske suradnice i inspirativne solistice. Djeluje kao izvanredni profesor za predmet korepeticija na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Na repertoaru su bila djela čuvenih skladatelja, koji su ispisali neke od najljepših partitura svjetske glazbene literature, ali i široj publici ne toliko poznati skladatelji, kompozicijama različitih stilističkih rukopisa.

''Suite in the Old Style'' djelo je Christiana Sindinga, norveškog skladatelja poznatog po svom liričnom i romantičnom stilu, a koja se sastoji od tri stavka – "Presto", "Adagio" i "Tempo Giusto". Dakako, iz toga je rezultirao romantičan dijalog violine i izvođača, koji postaju kao jedno.

Beethovenova ''Treća sonata za violinu i klavir'' napisana je 1798. godine, a sastoji se od tri stavka – "Allegro con spirito", "Adagio con molta espressione" i "Rondo: Allegro molto". Poljski autor Henryk Wieniawski, koji je bio i violinist, skladao je, između ostalog i "Varijacije na originalnu temu" koje upravo pokazuju umijeće kreiranja melodioznih, ali ne zato i jednostavnih varijacija, punih tehničkih i dinamičkih izazova, što zahtijeva pažljivog izvođača. Estonski skladatelj Arvo Pärt poznat je po svojoj minimalističkoj i meditativnoj glazbi, tako da je publika ponovno uz violinističku izvedbu uronila u neke drevne svjetove.

I zatim snažno djelo "Tzigane" francuskog skladatelja Mauricea Ravela. Zadovoljna publika, humanitarne svrhe i poznati izvođač. I za kraj, bio je tu jedan sasvim poseban bis, koji je predstavio njegovu ljubav prema istraživanju plemena i njegovu glazbu.

Nakon koncerta održan je razgovor s Milenkovićem i korepetitoricom koji je vodila Vedrana Koceić. Milenković je sa 16 godina održao svoj 1.000. koncert. Prisjetio se Milenković svojih rovinjskih korijena, ljubavi prema ovim krajevima. U razgovoru je bilo govora i o tome. Nazočni su mogli saznati o njegovoj svestranosti, o ljubavi prema plesu, padobranstvu, podučavanju. 

- U Rovinju sam oduvijek kao kod kuće, kazao je, ističući i da mu je pulski koncert bio poseban.

I korepetitorica je istaknula svoje zadovoljstvo suradnjom i nastupom te govorila je o specifičnosti koncerta. 

- Ta suradnja je jako lijepa i plodna i da npr. jedno sutra završim svirati klavir, to bi bila kruna moje karijere, rekla je korepetitorica.

Milenković se osvrnuo na rad s mladima, kako želi biti pozitivan primjer drugima. Kazao je i da mu je njegovo četverogodišnje dijete, rođeno usred pandemije koronavirusa u proljeće 2020. obogatilo umjetnički identitet, a zbog pandemije i mjera tih je mjeseci bio kući s djetetom, budući da nije bilo nastupa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter