JAZZ SE VRAĆA

Festival "Jazz is Back! BP" u gradu umjetnika kreće 4. srpnja

| Autor: Mladen RADIĆ
Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu (Snimila Tea Tidić)

Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu (Snimila Tea Tidić)


Srpanj u Grožnjanu već 25 godina za redom rezerviran je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP, koji kreće 4. srpnja, a na njemu će se održati ukupno 14 koncertnih večeri, na kojima će nastupiti eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta.

Učenici i mentori

Posebnost Festivala Jazz is Back! BP je što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a upravo u toj školi podučava međunarodna ekipa mentora. Grožnjanski jazz programi, Festival Jazz is Back! BP i JM Ljetna jazz škola ovo će ljeto okupiti sve generacije iz dvadesetak zemalja s četiri kontinenta te mnogobrojnu publiku koja oduševljeno prati glazbenike.

Tijekom deset dana održat će se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, kontrabas i bas gitara, saksofona, te 10 radionica i predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Mladi su fokus svih grožnjanskih aktivnosti, a Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži je kulturni laboratorij mladih talenata.

Na festivalu će uz sudionike jazz programa nastupiti i njihovi mentori Luis Bonilla, trombonist i umjetnički voditelj Svjetskog jazz orkestra glazbene mladeži, a to su Michael Philip Mossman na trubi, Alex Goodman - gitara, Karlheinz Miklin Jr. - bubnjevi, Lea Lovrenčić - vokal, Hector Martignon - glasovir, Boris Kozlov - bas, John Riley - bubnjevi, Ivan Renta - saksofon.

Nastupit će na festivalu i Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik, Blaž Jurjevčić te Tijan Grašić, Elvis Stanić, JazzIstra orchestra, Tamara Obrovac i Matija Dedić, Valdemar Kušan trio, Exploding Pig, Dušan Kranjc, Zdenka Kovačićek i GreenHouse band, pa Goran Farkaš s TradinEtno Orkestrom, i drugi, sve redom vrsni glazbenici ovjekovječeni brojnim nagradama, a među njima se nalaze i višestruki dobitnici Grammyja i Porina.

U najmanjoj jazz metropoli na svijetu svoj dom je pronašao i Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži koji će i ove godine nakon nastupa u Grožnjanu krenuti na svoju međunarodnu turneju te nastupiti ove godine po prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Sudionici jazz programa i festivala u Grožnjanu su iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Izraela, Bugarske, Austrije, Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Italije, Finske, Francuske, Švedske, Češke, Velike Britanije, Costa Rice, Meksika, Mađarske, Srbije, Kanade Ukrajine, Španjolske, Švicarske, i drugih zemalja.

Radionice su se održavale svakodnevno, a sviralo se i po grožnjanskim ulicama, ponekad organizirano, a ponekad sasvim spontano u čemu su uživali domaći i strani posjetitelji ovog čarobnog istarskog grada umjetnika i stvaralaštva.

Također, kako ističu organizatori, festival nije samo koncert nego tu veliku ulogu igraju i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, pa je to jedan od razloga zašto se mnogi posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju.

Live streaming

- Iznimna suradnja između polaznika edukacijskih programa i njihovih mentora uz vrhunska znanja i talente utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu kojeg od milja nazivaju najmanja jazz metropola na svijetu, poručuju organizatori.

Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Festival je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije, a glavni sponzor je Hrvatska elektroprivreda.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu Općine Grožnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum