Opera u pulskom kazalištu

Didona i Eneja: Više od studentske izvedbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Studenti pulske Muzičke akademije zadnjih nekoliko godina, izuzev u doba korone, predstavljaju vrlo vješte i kvalitetne izvedbe opera. Tako je to bilo i u petak navečer, kada je u Istarskom narodnom kazalištu održana prva od dviju izvedbi opere "Didona i Eneja", koju su izveli solisti i Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli te komorni orkestar sastavljen za tu priliku, kojim je ravnao Domeniko Briški. Pod redateljskom palicom Hrvoja Korbara uprizorena je ova opera u trajanju od oko sat vremena, gdje je ne samo glasovima, nego i pokretima u jednostavnoj, ali efektnoj koreografiji ispričana priča o ljubavi i o povijesti, kako bi se najkraće moglo možda sažeti.

U svakoj glazbenoj dionici bio je vidljiv entuzijazam protagonista, trud, poletnost, velika energija, strast, a iako su to studenti i pred njima je još put u znaku usavršavanja, napredovanja, razvoja glasovnih mogućnosti te "ulaženja" u uloge, pokazali su kvalitetan, predan nastup. Iznad očekivanja, kako su komentirali brojni vrsni poznavatelji glazbe prisutni u popunjenoj Maloj sceni.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Scenskom ih je pokretu učio Matija Ferlin, a to je u ovome ostvarenju bilo vrlo važno za prikazati kontraste na sceni, po čemu je Purcell bio poznat i specifičan. Ritam je ovdje posebno naglašen, i zato se i radnja izmijenjuje velikom brzinom, a kontrasti su slikovito dočarani i pokretom. Puno je puta rečeno da je radnja ove opere zgusnuta, a opera je po sebi dosta kratka, zbog svega toga bilo je važno da se protagonisti skladno kreću po pozornici, gdje je uloga zbora jednako važna kao i ona solista, od kojih su mnogi pokazali vrlo snažne glasovne mogućnosti i širok vokalni spektar.

Budući da se opera odvijala dvije večeri, u prvoj je postavi Didonu tumačila profinjena Mirta Topalušić, a u subotu je bila najavljena Ena Lešić Jovanović, također poznato lice s brojnih koncerata Akademije.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nabrojimo sve pjevače, iz svih postava: Belinda tumače Karmen Szabo/Gabrijela Mijatović, Druga žena je Ivana Mikulčić/Karmen Szabo, Eneja Luka Žiberna/Josip Krajačić, Čarobnica Vanja Turner/Kristina Abramović, Prva vještica Dajana Lupić/Sandra Böhm, Druga vještica Sandra Böhm/Ivana Mikulčić, Duh Vanja Turner/Kristina Abramović, a prvi mornar Josip Krajačić/Luka Žiberna.

Valja izdvojiti i zbor i sve članove zbora, budući da zbor Muzičke akademije u posljednje vrijeme ima sve istaknutiju ulogu na brojnim događanjima, koncertima i drugim zbivanjima. Soprani su Paula Čavlek, Ana Glasnović, Klara Blažunaj, Leonarda Jelušić, Julijana Mejaški, Lucija Kovinčić, Dorja Sabolović; alti: Nina Španjol, Lucija Turkalj, Maria Baldini, Andrea Mijak, Natali Horvat, Vanja Turner, Gloria Cihal, Marta Keko; tenori i tenorine: Tina Mandić, Ana Šercer, Luka Žiberna, Marin Roža, Josip Krajačić, a basi Antonio Bogojević, Frano Živković, Ivan Nikola Jurić, Matko Lušetić i Ivan Majčica.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Komorni orkestar čiji je koncert-majstor Jože Haluza, okupio je studente, bivše studente, učenike pulske glazbene škole, profesore glazbene škole i akademije te suradnike iz drugih gradova. Vrsne glazbenike kojima je ovo zasigurno bilo zanimljivo i poticajno iskustvo, posebice jer su radili s mladima kojima je bila potrebna podrška i iskusnih glazbenika, da bi svi zajedno na najbolji način porinuli ovaj projekt.

Violine sviraju Plamenka Dražil, Eleonora Hil, Milena Petković, Matea Beotić, Tomislav Špehar, Lara Domić Djaković; viole Marina Vranješ i Aleksandra Mirnić, violončela Fabio Jurić i Mauro Šestan, kontrabas Sandro Peročević, a čembalo Robert Batelić.

Dizajn plakata/naslovnice potpisuje Robert Stanojević, oblikovatelj svjetla je Elvis Butković, voditelj scene Goran Šaponja, kostime je kreirala Desanka Janković, za ton je bio zadužen Miodrag Flego, inspicijent je Manuel Kaučić, a korepetitorica Silvija Novak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of