Pulska klasična zima

FOTO / Minstrel u Svetim srcima: Snažna moć rane glazbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ni kiša koja je posebno snažno padala tijekom cijele večeri nije spriječila ljubitelje klasične glazbe, odnosno prije svega one rane glazbe, da prisustvuju iznimno kvalitetnom koncertu naslovljenom ''Tutto el mondo'' koji je upriličio u petak Ansambl Minstrel u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca.

Koncert je održan u sastavu Pulske klasične zime, a cilj je bio predstaviti pažljivoj publici djela hrvatskih i ne samo skladatelja koji su djelovali na našoj obali predstavljajući bisere rane glazbe na instrumentima koje publika ima rijetko mogućnost čuti.

Te skladbe zvuče vrlo moćno, snažno, poput epskih pripovijedaka o nekim drevnim vremenima, višeslojno, bogatog kontrapunkta i melodijske linije u stanju prirediti pravu glazbenu poslasticu, nešto nesvakidašnje.

Kompozicije skladatelja kao što su Vinko Jelić, Andrija Motovunjanin, Filip Vranjanin, Vincenzo Komnen, Gabriello Puliti, Tomaso Cecchino,

Ivan Lukačić dočarale su glazbeno razdoblje o kojem se ne zna puno, a koje je jako bogato kvalitetnim ostvarenjima.

Ansambl za ranu glazbu "Minstrel" je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjovjekovne i renesansne glazbe i nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove. Često se pojavljuje na manifestacijama poput viteških turnira, na srednjovjekovnim domjencima, kao i na sajmovima. U crkvama i koncertnim prostorima izvodi duhovne skladbe srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka. Djelujući već više od trideset godina (od 1992.), ansambl je dobio brojne dobre kritike u Hrvatskoj i u inozemstvu. Ansambl je odabrao ime minstrel (svirač, pjevač i zabavljač na srednjovjekovnom engleskom dvoru), jer želi publici na takav način približiti najljepše skladbe rane glazbe.

Osim koncerata duhovne i svjetovne rane glazbe, ansambl priređuje i edukativne koncerte za djecu osnovnih i srednjih škola u kojima kroz govorne dijelove predstavljaju priče o životu i radu ljudi u vrijeme renesanse.

Ansambl djeluje u sljedećem sastavu: Ana Jembrek – sopranistica; Nenad Kosak – tenor; Goran Grčić – tenor; Ante Beno – blok flauta, cornamusa, viola da gamba; Lada Magdalenić Morpurgo – rebec, barokna violina; Sandra Munić – viola da gamba; Lea Sušanj Lujo – viola da gamba i Darko Karajić – arhilutnja, od reda sve vrsni glazbenici, vrlo uigrani.

Pulska klasična zima nastavlja se 5. ožujka u INK-u uz večer francuske glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter