FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Nastupili violinist Marco Graziani i klavirist Tibor Naglić

| Autor: Vanesa Begić
Pred oltarom Crkve Sv. Franje (Snimila Vanesa Begić)

Pred oltarom Crkve Sv. Franje (Snimila Vanesa Begić)


Prvi koncert ovogodišnjeg, 24. po redu Festivala komorne glazbe Pulski glazbenici Puli počeo je u utorak navečer u crkvi svetog Franje nastupom izvrsnih glazbenika - violinista Marca Grazianija i klavirista Tibora Naglića.

Na programu su bila djela velikana svjetske glazbe, poput Mozarta i Beethovena, ali i široj javnosti manje poznatih skladatelja kao što su Palanović i Szymanowski.

Lirski i epski

Dubravko Palanović skladatelj je mlađe generacije, koji je svoja djela kreirao za Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Salzburšku komornu filharmoniju, Moskovski simfonijski orkestar, Ansambl Paul Klee, Zagrebački puhački ansambl, Varaždinski komorni orkestar i Zadarski komorni orkestar.

Karol Szymanowski jedan je od najvažnijih poljskih skladatelja iz prve polovine dvadesetoga stoljeća. O Mozartu i Beethovenu zna se gotovo sve, a njihova djela su vječna, iznimna, ljepote i snage koju je teško dočarati riječima, kada glazba govori sve.

Ovi vrsni glazbenici besprijekorne tehnike započeli su s Mozartovom "Sonatom za klavir i violinu u D-duru, KV 306" i stavcima Allegro con spirito, Andantino cantabile i Allegretto - Allegro, gdje je došao do izražaja osjećaj za dinamiku, kontrapunkt, a čitav spektar emocija, boja bio je zoran tijekom izvedbe "Sonate za klavir i violinu br.4, op. 23 u a-molu" Ludwiga van Beethovena sa stavcima Presto, Andante scherzoso, Allegretto i Allegro molto.

Tehnički zahtjevne bile su i skladbe Palanovića "Sonata za violinu i klavir" i Szymanowskog, "Notturno i Tarantella", što su glazbenici izveli vrlo uigrano i snažno. Bio je to nježan i strastven, lirski i epski dijalog klavira i violine.

Nagrađen violinist

Marco Graziani, rođen u Rijeci 1988. godine, violinu je počeo učiti u dobi od sedam godina kod prof. Krunoslava Peljhana u glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Rijeci, a od 2000. godine i kod prof. Leonida Sorokowa, u čijoj klasi je 2010. diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, stekavši zvanje magistra muzike. Iste godine postaje i asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje od 2016. djeluje kao docent, a od 2022. kao izvanredni profesor. Bio je te i dalje je koncert-majstor brojnih komornih orkestra: od Zadarskog komornog orkestra do Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Accoustic Project Strings ansambla… Od 2019. član je ansambla Accoustic Project, koji izvodi crossover glazbu.

Od 1999. redovito pohađa mnoge ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu, pod vodstvom eminentnih glazbenih pedagoga.

Laureat je velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne nagrade »Stjepan Šulek« za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini za izvedbu Prvog violinskog koncerta S. Prokofjeva. Godine 2007. primio je godišnju nagrade grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade "Ivo Vuljević", za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini.

Učenik velemajstora

Tibor Naglić je pijanist rođen 1979 u Zagrebu. Počeo je svirati klavir s osam godina te je pokazivao izrazit interes za glazbu. Tijekom školovanja u Velikoj Gorici i Zagrebu u klasi prof. Ivanke Kordić koncertirao je diljem Hrvatske te osvajao brojne državne i međunarodne pijanističke nagrade. Diplomirao je klavir u Poljskoj, na Muzičkoj akademiji "Karol Szymanowski". Nakon toga je završio i poslijediplomski studij u klasi Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je magistrirao 2004.

Radio je kao pedagog na glazbenim školama u Zagrebu, Sisku, Velikoj Gorici i Samoboru kao nastavnik klavira. Trenutno je zaposlen kao Umjetnički suradnik – korepetitor na gudačkom odjelu pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koncertni ciklus organizirali su Istarska glazbena scena mladih i Grad Pula, a organizator cjelokupne manifestacije je glazbena pedagoginja i pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter