filmski klub mladih

Besplatna projekcija nagrađivanog filma o napuljskoj mafijaškoj organizaciji u Pulskoj filmskoj tvornici

(Foto: PFT)

(Foto: PFT)


Ovog petka, 12. veljače u 21 sat u Pulskoj filmskoj tvornici u sklopu Filmskog kluba mladih besplatna je projekcija nagrađivanog igranog filma Međuprostor u kojem redatelj Leonardo di Costanzo dokumentaristički te u vizualnoj maniri Tarkovskog oslikava uzdizanje dvoje mladih iz društveno nametnutih uloga do vlastite prirode, slobode i sreće.

Napuljem vlada mafijaška organizacija Camorra. Ova skupina zatvara mladog Salvatorea u napuštenu školu u kojoj mora čuvati buntovnu zatvorenicu Veronicu. Iako su se oboje ondje našli pod tajanstvenim okolnostima, dvoje mladih ubrzo postaju suučesnici i zajednički istražuju nepregledni zatvor.

Među potopljenim temeljima koji se doimaju kao golema mora, zapuštenim vrtovima koji izgledaju kao šume pune korova i nekultiviranih biljaka, beskrajnim ruševinama i praznim hodnicima u kojima samo krhotine i vapno služe kao namještaj, dvoje mladih razgovaraju, mrze se i tijekom dana skidaju maske koje ih označavaju kao različite, kao suprotnosti, i ponovno si počinju sličiti. Postoji potreba da otkriju prirodno ponašanje svoje dobi, da sanjaju i igraju se.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati mladi filmski autor i kinoklubaš Tin Rakijaš.

Leonardo di Costanzo rođen je na Ischiji te živi između Pariza i Napulja . Počeo je raditi u filmskoj industriji u Francuskoj kasnih 1980-ih. Godine 2003. snimio je dokumentarac A scuola , koji je dobio nominaciju za David di Donatello za najbolji dokumentarac . Nakon ovog rada uslijedili su drugi dokumentarci početkom 2000-ih. Godine 2012. snimio je svoj prvi film, L'interno , film predstavljen na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji u sekciji Orizzonti . S ovim filmom osvojio je David di Donatello za najboljeg redatelja debitanta , Ciak d'oro za najbolji film i za najbolji prvi uradak te Veliku nagradu inozemnog tiska na Zlatnim globusima 2013. godine .

(Foto: PFT)(Foto: PFT)

Postao je član nastavnog osoblja pariškog AteliersaVaran, a 1994. zajedno s kambodžanskim redateljem Rithyjem Panhom osnovao je centar za obuku autora dokumentaraca u Phnom Penhu, Kambodža. Godine 2000. otvorio je Atelier Varan na Sveučilištu u Bogoti. Trenutno živi i radi u Parizu gdje predaje na Les Ateliers Varan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum