jedan život

Istinita priča o humanitarcu koji je spasio stotine židovske djece ovog tjedna igra u kinu Valli

| Autor: Ervin PAVLEKOVIĆ
Scena iz filma

Scena iz filma


Dvadeset i jednu godinu nakon Prvoga svjetskog rata, 1. rujna 1939. godine nastupilo je razdoblje međunarodnih sukoba, koje je trajalo sve do 2. rujna 1945. godine, a poznato je pod nazivom Drugi svjetski rat.

Vrijeme je to, kao i svaki rat, ispunjeno velikim žrtvama, gubitcima, patnjom, hrabrošću, a prije svega, ili u konačnici, i otporom, pa je zbog svoje složenosti, kao i različitih dilema koja ga prate (moralne, etičke), vrlo plodna tema za prikazivanje na velikome platnu.

NEMALI je broj filmova koji tematiziraju to povijesno razdoblje (više no onih koji tematiziraju Prvi svjetski rat), od "Spašavanja vojnika Ryana" (1998.), "Pijanista" (2002.), "Schindlerove liste" (1993.), "Bitke za Midway" (2019.), "Neprijatelja pred vratima" (2001.), do mnogih drugih.

U prikazivanju, naravno, najčešći je pristup onaj koji pokušava vjerno oslikati stradavanja vojnika na frontovima na kojima se rat vodio, no među filmovima koji reproduciraju tragičnost ratnoga vremena nerijetko su i oni koji su usmjereni na značajne pojedince koji su svojem djelovanjem ostavili humanu notu u općoj katastrofi.

Jedan od takvih filmova koji je jučer došao u naša kina je i "Jedan život" (One Life") koji donosi priču o Nickyju, britanskom humanitarcu koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata spasio stotine židovske djece.

PREMA službenome sinopsisu, film "Jedan život" istinita je priča o Siru Nicholasu "Nickyju" Wintonu, mladom brokeru iz Londona kojeg tumači Johnny Flynn, koji je s Trevorom Chadwickom i Doreen Warriner iz Britanskog odbora za izbjeglice u Čehoslovačkoj spasio 669 djece od nacističkih progona u mjesecima prije Drugog svjetskog rata.

Nicky je posjetio Prag u prosincu 1938. godine i pronašao obitelji koje su pobjegle pred usponom nacista u Njemačkoj i Austriji, živeći u očajnim uvjetima s malo ili nimalo skloništa i hrane te pod prijetnjom nacističke invazije.

Shvatio je da je počinje utrka s vremenom. Koliko djece on i njegov tim mogu spasiti prije nego što se granice zatvore?

REDATELJ filma je James Hawes, poznat po radu na televizijskim serijama kao što su "Doctor Who", "Enid", "Snowpiercer", "Black Mirror", "Slow Horses" i druge, a nakon redateljskog prvijenca, filma "Jedan život" Hawes će, prema najavama, nastaviti u sličnome tonu, režirajući svoj drugi film, špijunski triler "The Amateur" koji se temelji na istoimenome romanu Roberta Littella iz 1981. godine.

U FILMU "Jedan život" se u glavnim ulogama pojavljuju Sir Anthony Hopkins i spomenuti Johnny Flynn kao Sir Nicholas, a od ostalih tu su Lena Olin, Romola Garai, Alex Sharp, Jonathan Pryce te Helena Bonham Carter.

Film je svjetsku premijeru imao na Toronto International Film Festivalu u rujnu 2023. godine, a europsku premijeru na London Film Festivalu. Zasad je film dobio uglavnom pozitivne kritike, s pohvalama za izvedbe glumačke postave, posebno Hopkinsa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini