OKVIR ZA MINIMALCE

Prvi govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o stanju u EU: DAMPING PLAĆE UNIŠTAVA DOSTOJANSTVO RADA!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(EPA)

(EPA)


Europska komisija iznijet će pravni prijedlog za potporu EU članicama u uspostavljanju okvira za minimalne plaće. Svatko mora imati pristup minimalnim plaćama, kroz kolektivne ugovore ili zakonske minimalne plaće, poručila je von der Layen

- U posljednjih šest mjeseci Europljani su pokazali koliko je zapravo jak ljudski duh. Vidjeli smo to kod skrbnika koji su se doseljavali u staračke domove da bi čuvali bolesne i starije, u liječnicima i medicinskim sestrama koji su postali članovi obitelji bolesnika, u prvoj liniji radnika koji su radili dan i noć, kazala je jučer u Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom prvom godišnjem govoru o stanju Unije. Tom prigodom utvrdila je prioritete za godinu koja je pred nama te predstavila viziju oporavljene, zelene, digitalne i zdrave Europske unije. Europski je parlament izvijestila i o svojih prvih 9 mjeseci u uredu, koji su primarno obilježeni pandemijom koronavirusa, te kazala da je ovo "trenutak za Europu i trenutak da se krene prema novoj vitalnosti".

Solidarnost na djelu

Von der Leyen je kazala da nas je virus manji od zrna pijeska nagnao da osvijestimo sve mane sustava i planetarne krhkosti koja se očituje prvenstveno kroz klimatske promjene. Europski plan oporavka podrazumijeva dvostruko djelovanje – putem pojačanog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine i 1.100 milijardi eura te novog instrumenta oporavka vrijednog 750 milijardi eura - Next Generation EU. Osnivanje Europske zdravstvene unije, oblikovanje EU okvira za minimalnu plaću, ulaganja od 8 milijardi eura u digitalizaciju, zelene politike te pomoć regijama koje zaostaju putem tranzicijskog fonda temelj su zdravog oporavka Europske unije i preuzimanja globalnog liderstva.

Također, von der Leyen je istaknula da će 16 država članica uskoro dobiti potporu SURE instrumenta koji predviđa 100 milijardi eura za primanja radnika i pomoć poduzećima da prebrode krizu.

- To je prava europska solidarnost na djelu, koja odražava činjenicu da u EU dostojanstvo rada mora biti sveto, istaknula je predsjednica Komisije naglasivši činjenicu da se velikom broju Europljana rad jednostavno više ne isplati.

- Damping plaće uništava dostojanstvo rada, kažnjava poduzetnika koji isplaćuje pristojne plaće i narušava pošteno tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu. Zato će Komisija iznijeti pravni prijedlog za potporu EU članicama u uspostavljanju okvira za minimalne plaće. Svatko mora imati pristup minimalnim plaćama, kroz kolektivne ugovore ili zakonske minimalne plaće, poručila je. Govoreći o stabilnoj tržišnoj ekonomiji spomenula je i Hrvatsku u vidu odobrenja više od 3 milijarde potpore tvrtkama i industriji, između ostalog i našim ribarima.

Pomoć Hrvatskoj

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego ističe da je govor predsjednice Komisije uz visoku dozu optimizma ponudio konkretne mjere koje će značajno pomagati gospodarski oporavak država članica, posebice siromašnijih kao što je Hrvatska.

- U svijetu u kojem iz dana u dan slušamo o porastu tenzija među supersilama, kada najjači sve više vuku svaki na svoju stranu, ohrabrujuće su i motivirajuće riječi predsjednice Komisije koja poziva na zajedništvo, na novo prijateljstvo sa starim prijateljima. Nema sumnje da je plan oporavka od povijesnog značaja! On je utjelovljenje snage EU i naše sposobnosti da prebrodimo teška vremena zajedno, kaže Flego. On drži da je postavljanjem cilja za smanjenja emisija CO2 za 55 posto do 2030. napravljen i važan iskorak u borbi za očuvanje našeg planeta.

- Čak 20 posto proračuna predviđeno je za programe digitalne transformacije, dok će rekordnih 8 milijardi eura za digitalizaciju Europe pozitivno mijenjati našu svakodnevicu u godinama koje dolaze, kazao je Flego koji je ujedno i izvjestitelj Parlamenta za Program Digitalne Europe.

- Europa u očima građana mora značiti stabilnost. Ova kriza još uvijek nije iza nas i danas više nego ikada moramo težiti snažnijoj, bržoj i boljoj EU. Dobili smo jasne smjernice i sada je na državama članicama da pripreme projekte i iskoriste sva sredstva koja su nam na raspolaganju, zaključio je naš europarlamentarac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum