Akt o digitalnim uslugama

EK želi odgovore X-a o tome zašto je smanjeno financiranje i moderiranje sadržaja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Europska komisija je u srijedu zatražile od društvene mreže X informacije o smanjenju resursa za moderiranja sadržaja koji se objavuje na toj mreži.

Zahtjev je upućen sukladno odredbama Akta o digitalnim uslugama.

"Zahtjevom se želi dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima X-a za moderiranje sadržaja, o procjeni rizika koju je proveo X u vezi s implementacijom generativnih alata umjetne inteligencije u EU-u kao i o drugim područjima obuhvaćenim postupcima koji su u tijeku", navodi Komisija.

Komisija se poziva na izvješće koje je pokazalo da je X, bivši Twitter, smanjio svoju ekipu moderatora sadržaja za gotovo 20 posto u razdoblju od listopada 2023. godine te da je smanio broj jezika koje pokriva s 11 na 7.

X treba odgovoriti na upit o informacijama o resursima za moderiranje sadržaja i o generativnim alatima umjetne inteligencije do 17. svibnja, a za preostala pitanja rok je do 27. svibnja.

Prema odredbama Akta o digitalnim uslugama,  Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće podatke u odgovoru na zahtjev za informacijama. U slučaju izostanka odgovora, Komisija može nametnuti plaćanje periodičnih kazni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum